Czyje będą nasiona? Dorota Metera Projekt unijnego rozporządzenia w sprawie produkcji i udostępniania na rynku materiału przeznaczonego do reprodukcji roślin budzi ostry sprzeciw ruchów ekologicznych i rolników. Już 21 stycznia decydujące głosowanie w Parlamencie Europejskim.
Zachowywanie nasion jest aktem politycznym Vandana Shiva / Sarah vanGelder Koncentracja władzy jest większa niż kiedykolwiek przedtem. Lecz świadomość braku prawomocności tej władzy jest również większa niż kiedykolwiek przedtem – mówi Vandana Shiva w rozmowie z Sarą van Gelder.
Polityka zdrowotna na talerzu Łukasz Moll Rok temu 10-lecie istnienia obchodził Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Okrągła rocznica została jednak popsuta przez lawinę krytyki, jaka spadła na działania tej instytucji ze strony m.in. organizacji pozarządowych, mediów, europarlamentarzystów czy Europejskiego Rzecznika Praw Obywatelskich.
Potencjał wiejskiej gospodarki Alexander Bonde Wieś ma potencjał tworzenia dobrobytu. Aby go wykorzystać, trzeba harmonijnie połączyć produkcję rolną, ochronę przyrody i turystykę – pisze zielony minister Badenii-Wirtembergii ds. wsi i ochrony konsumentów Alexander Bonde.
Bitwa o węgierskie rolnictwo Rebeka Szabó Grabież ziemi uchodzi za problem państw rozwijających się. Dziś jednak dotyka także Węgier – pisze posłanka do węgierskiego parlamentu Rebeka Szabó.
Pora na rewolucję żywnościową Redakcja Polityka rolna pozbawiona oparcia w refleksji nad więzią między społeczeństwami a środowiskiem skazana jest na porażkę – przekonuje redakcja „Green European Journal” we wstępie do numeru poświęconego rolnictwu i żywności.
Paradoks globalnego rynku żywności Thomas Lines Czemu żywność drożeje, a mimo to rolnicy ledwie wiążą koniec z końcem? – wyjaśnia badacz rynków towarowych Thomas Lines.
Ekożywność po belgijsku Louise Knops Ekologiczne stołówki, wspieranie miejskiego rolnictwa, skrócone łańcuchy dostaw – to tylko kilka z wielu pomysłów, jakie wprowadzają w życie belgijscy Zieloni.
Grecja: kryzys żywnościowy a społeczeństwo Kostas Loukeris Jeśli jesteś tym, co jesz, to kim jesteś, kiedy nie jesz? Kryzys gospodarczy w Grecji zmusza ludzi do ponownego przemyślenia swojego związku z pożywieniem – z obiecującymi skutkami.