„Wegańska Warszawa” na 8. festiwalu filmowym – Green Film Festival! To już dziś! Zapraszamy na pokaz filmu dokumentalnego „Wegańska Warszawa” na festiwalu Green Film Festival w Krakowie.
Ograniczenia stosowania pestycydów o 50% leży w interesie polskiego rolnictwa Organizacje społeczne apelują o zaprzestanie przez Polskę blokowania strategii „Od pola do stołu”.
Nowe tajne śledztwo ujawnia okrucieństwo, męki i frustrację polskich loch oczekujących na unijny zakaz hodowli klatkowej. Fundacja Compassion Polska opublikowała wyniki śledztwa pokazującego ogromne cierpienie, jakie nadal znoszą polskie maciory w klatkach. Fundacja wzywa polskiego ministra rolnictwa do pilnego wywarcia presji na UE, aby ta dotrzymała obietnicy zakazania hodowli klatkowej
Po co komu ten dobrostan? Justyna Zwolińska No właśnie – komu i po co? Pytanie z kategorii „po co i komu Zielony Ład, i ta cała Strategia „Od pola do stołu”, po kiego te zielone reformy w rolnictwie i to całe zawracanie głowy jakąś zmianą klimatyczną”.
Czym jest żywność ekologiczna? Krystyna Radkowska Bez pestycydów, zdrowa, lepszy smak i… wyższa cena – z tym najczęściej kojarzy się żywność ekologiczna. Jak to jest naprawdę, za co dokładnie płacimy, dlaczego warto i jak wygląda przyszłość rolnictwa ekologicznego w Polsce?
Fairtrade – współpraca międzynarodowa to nie tylko wady Andrzej Żwawa W naszym ostatnim numerze Wojciech Mejor z Nyeleni Polska próbował zajrzeć pod pokrywkę etycznej konsumpcji. Czy wyłaniający się z tego artykułu krytyka sprawiedliwego handlu jest nomen omen sprawiedliwa? Prezentujemy polemikę Andrzeja Żwawy z Fairtrade Polska.
Pestycydy na talerzu to tylko wierzchołek góry lodowej. Ale jest nadzieja Ewa Sufin-Jacquemart Strategia „Od pola do stołu” budzi emocje w sektorze rolno-spożywczym. Podsyca je sektor agrochemiczny – główny beneficjent rolnictwa napędzanego chemicznie. Czy wyznaczone cele uda się wdrożyć w politykę rolną poszczególnych krajów?
Czy wegański świat jest możliwy? Paulina Kramarz Opowieści o czystym mięsie mogą uwieść. Podobnie, jak te o wegeburgerach, wege parówkach, kaszance wegańskie. Tylko czy naprawdę technologie te są prawdziwą alternatywą do przemysłowej hodowli zwierząt?
Reklamy mięsa z kieszeni podatników Jakub Kwiatkowski Spadające spożycie mięsa w UE doprowadziło unijnych urzędników do desperackich kroków: pod pretekstem wspierania rolnictwa postanowili oni finansować kampanie promujące produkty z hodowli przemysłowych.