Foto: efwp/Flickr/Creative Commons

7 powodów, dla których należy zabronić glifosatu

19 marca 2016

CZAS SPRZECIWIĆ SIĘ MONSANTO!

CO TO JEST GLIFOSAT, I DLACZEGO POWINNIŚMY SIĘ GO OBAWIAĆ?

Glifosat jest substancją chemiczną używaną w środkach chwastobójczych, takich jak Roundup firmy Monsanto, i ostatnio stał się najpowszechniej stosowanym rolniczym preparatem chemicznym w historii. Pomimo to, bardzo możliwe, że nigdy o nim nie słyszeliście, i giganty przemysłu chemicznego prawdopodobnie byłyby szczęśliwe, gdyby tak pozostało.

Dlaczego? Cóż, oprócz tego, że jest tak często stosowany, glifosat jest również substancją niezwykle kontrowersyjną, istnieją poważne obawy co do jego bezpieczeństwa. Pozwolenie na używanie glifosatu w Unii Europejskiej wygasa z końcem czerwca, co daje Komisji Europejskiej znakomitą sposobność na wprowadzenie zakazu.

Niestety, wydaje się, że Komisja podjęła już decyzję, przedkładając wniosek o przedłużeniu zezwolenia do 2031 roku. Będzie to przedmiotem spotkania przedstawicieli rządów krajów UE, które odbędzie się w dniach 7-8 marca*.  Ponieważ Komisja zdaje się być skłonna do pośpiesznego przepchnięcia swojej propozycji, bardzo ważne jest, aby argumenty przeciwko przedłużeniu autoryzacji glifosatu zostały nagłośnione tak szybko, jak to tylko możliwe.

Poniżej przedstawiamy siedem powodów dla których, naszym zdaniem, glifosat powinien być zabroniony w Unii Europejskiej:

1. MOŻE ON POWAŻNIE ZASZKODZIĆ NASZEMU ZDROWIU

Trwa gorąca debata naukowa w kwestii tego, czy glifosat jest rakotwórczy, czy też nie. Podczas gdy Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem Światowej Organizacji Zdrowia doszła do wniosku, że glifosat jest „prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi”, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) twierdzi coś przeciwnego. Środki chwastobójcze oparte na glifosacie są stosowane nie tylko w rolnictwie, lecz także w publicznych i prywatnych ogrodach, stwarzając potencjalne zagrożenie zarówno dla rolników, jak i konsumentów.

Badania pokazują również, że herbicydy zawierające glifosat, działają jak substancje wywołujące zaburzenia endokrynologiczne (endocrine disrupters) – które zakłócają pracę naszych gruczołów dokrewnych i mogą negatywnie wpływać na płodność.

Unia Europejska powinna zakazać używania glifosatu, dopóki nie zostanie udowodniona jego nieszkodliwość.

2. ZAGRAŻA RÓWNIEŻ ZWIERZĘTOM I ROŚLINOM

Nie tylko ludzkie zdrowie może ucierpieć na skutek stosowania glifosatu. Zgodnie z badaniami EFSA stanowi on długoterminowe zagrożenie dla zwierząt hodowlanych, takich jak krowy i owce. Niemiecki Urząd Ochrony Środowiska udokumentował również poważny negatywny wpływ pestycydów, w tym szczególnie glifosatu, na bioróżnorodność. Glifosat zabija nie tylko chwasty, lecz również pożyteczne roślin rosnące na polach spryskiwanych glifosatem i w ich pobliżu.

Wziąwszy pod uwagę zagrożenia dla zwierząt i bioróżnorodności związane z glifosatem, Unia Europejska powinna odrzucić jego autoryzację.

3. GMO I GLIFOSAT SĄ DWIEMA STRONAMI TEJ SAMEJ MONETY

Jest wiele powodów, dla których glifosat i GMO można postrzegać jako dwie strony tej samej monety. Z 61 produktów, które uzyskały zezwolenie na import do Unii Europejskiej, ponad połowa to rośliny odporne na glifosat, zaprojektowane specjalnie do używania z tym herbicydem. Są one narzędziem dla tego samego rodzaju rolnictwa – które jest intensywne, szkodliwe dla zdrowia i środowiska, a także negatywnie wpływa na lokalną wiejska gospodarkę. W Południowej Ameryce, gdzie ogromne obszary ziemi zostały obsadzone soją GMO odporną na glifosat z przeznaczeniem na pasze dla zwierząt na eksport do Europy, udokumentowano wiele przypadków nowotworów i fizycznych deformacji.

Odrzucając glifosat staniemy w obronie zdrowia ludzi w Unii Europejskiej i poza nią, środowiska, okażemy poparcie dla lokalnych gospodarek i powstrzymamy ekspansję GMO.

4. EKSPANSJA ZAGROŻENIA

Glifosat jest szkodliwy sam w sobie. Lecz środki chwastobójcze, takie jak Roundup, zawierają mieszankę chemikaliów, która może być bardziej szkodliwa od samego glifosatu, stanowiąc jeszcze większe zagrożenie dla rolników i całego społeczeństwa.

Ponadto z powodu nadmiernego stosowania Roundupu w uprawach GMO odpornych na glifosat w USA i Kanadzie, rozprzestrzeniły się tam już odporne na ten herbicyd „superchwasty”. Aby powstrzymać ich ekspansję, zezwolono na komercyjne użycie jeszcze bardziej odpornych odmian roślin modyfikowanych, które tolerują wiele różnych herbicydów, w tym takie, które są prawdopodobnie bardziej toksyczne i szkodliwe dla środowiska od glifosatu.

Zgoda na stosowanie glifosatu wiąże się z całą gamą dodatkowych zagrożeń, których również można uniknąć wprowadzając zakaz.

5. LUKI W WIEDZY NAUKOWEJ

EFSA wyraziła „zaniepokojenie” faktem, że 8 z 24 firm ubiegających się o zezwolenia, w tym Monsanto, przedstawiło specyfikacje dla glifosatu, które nie były poparte oceną toksykologiczna. Innymi słowy, zaprezentowane dane dotyczyły substancji różniących się od tych, które w rzeczywistości przedsiębiorstwa te zamierzają sprzedawać. Ponadto raport EFSA wymienia 21 luk w bazie faktograficznej.

Wziąwszy pod uwagę znane i prawdopodobne zagrożenia dla zdrowia ludzi i zwierząt związane z glifosatem, powinniśmy upewnić się, że dysponujemy wystarczającym materiałem dowodowym, zanim zezwolimy na jego powszechne użycie.

6. BRAK PRZEJRZYSTOŚCI

Mamy do czynienia nie tylko z lukami w wiedzy naukowej – kluczowe badania są ukrywane przed publiczną kontrolą. Główne wnioski raportu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności oparte są na nieopublikowanych badaniach, przeprowadzonych przez sam przemysł, czyli przez firmy ubiegające się o zezwolenia. To niedopuszczalne, że pozwala się na to, aby te nieopublikowane badania przeważały nad informacjami dostępnymi publicznie.

Co więcej, ponad 80% ekspertów zaangażowanych w ocenę glifosatu przez Unię Europejską odmówiło podania swoich nazwisk do wiadomości publicznej, unikając w ten sposób jakiejkolwiek oceny możliwego konfliktu interesów.

Komisja nie powinna pozwalać na dalsze stosowanie glifosatu na podstawie sponsorowanych przez przemysł, tajnych raportów ocenianych przez ludzi, którzy odmawiają złożenia publicznego oświadczenia o swoich powiązaniach.

7. ISTNIEJĄ ALTERNATYWY!

Rolnicy ekologiczni wielokrotnie udowodnili, że glifosat nie jest niezbędny dla wydajnego rolnictwa. Rolnictwo przyszłości polega na pracy z naturą, a nie przeciwko niej. Opiera się na wysokiej bioróżnorodności i dużym zróżnicowaniu upraw i struktur, przede wszystkim unikając ogromnych monokultur, które przyciągają szkodniki, oraz ciągłego wysiewania tych samych roślin, co powoduje koncentrację szkodników w glebie i roślinności.

Stosowanie glifosatu związane jest z wysoko intensywnym rolnictwem, które jest po prostu niezrównoważone. Dysponujemy bezpieczniejszymi, nie-chemicznymi alternatywami, które są tak samo skuteczne w radzeniu sobie z chwastami (zobacz oświadczenie Niemieckiego Urzędu Ochrony Środowiska).

Z tego, oraz wszystkich innych wymienionych powyżej powodów, autoryzacja glifosatu musi zostać odrzucona.

CO MOŻESZ ZROBIĆ?

Podczas gdy Komisja Europejska wydaje się dążyć do jak najszybszego przedłużenia zgody na stosowanie glifosatu przez następnych 15 lat, ciągle mamy możliwość zablokowania tej propozycji. Skontaktuj się z właściwym ministrem swojego rządu i poproś go o zablokowanie tego posunięcia.

Jeśli chciałbyś poznać więcej szczegółów na temat glifosatu lub zapoznać się z bibliografią, zapraszamy do przeczytania bardziej wyczerpujących materiałów informacyjnych dostępnych na naszej stronie internetowej:

http://eat-better.greens-efa.eu/fileadmin/dam/Images/Food_site/Seven_Reasons_To_Ban_Glyphosate_Long_Version_Final_CLEAN_Monday.pdf

Źródło: greens-efa.eu

Tłumaczenie: Jan Skoczylas

*Decyzja w sprawie przedłużenia zgody na stosowanie glifosatu w UE została 8 marca odroczona z powodu z powodu braku zgody pomiędzy reprezentantami krajów członkowskich. Więcej na ten temat: Decyzja o przedłużeniu zezwolenia na używanie glifosatu w UE odroczona

Jeśli podoba Ci się to, co robimy, prosimy, rozważ możliwość wsparcia Zielonych Wiadomości. Tylko dzięki Twojej pomocy będziemy w stanie nadal prowadzić stronę i wydawać papierową wersję naszego pisma.
Jeżeli /chciałabyś/chciałbyś nam pomóc, kliknij tutaj: Chcę wesprzeć Zielone Wiadomości.

Jeśli nie zaznaczono inaczej, materiał nie może być powielany bez zgody redakcji.

20 thoughts on “7 powodów, dla których należy zabronić glifosatu

  • Pingback: Komisja Europejska przedłuża zezwolenie na stosowanie glifosatu | GMO - Wiadomości

  • 9 września 2016 at 09:02
    Permalink

    Podpisz petycję w sprawie glifosatu na WeMove.eu:
    https://act.wemove.eu/campaigns/stop-glyphosate
    A tymczasem niemiecki Bayer ma wykupić amerykańskiego Monsanto. W ten sposób zniknie najbardziej znienawidzona firma na świecie, powstanie gigant, któremu żaden rząd ani inna polityczna wspólnota jak UE nie będzie mogła stawić czoła, a na dodatek,na wypadek gdyby TTIP i CETA jednak nie weszły w życie, albo gdyby weszły w okrojonej formie, bez najważniejszych narzędzi władzy korporacji nad demokracjami jakimi są ISDS/ICS (arbitraż inwestor-państwo) czy „współpraca regulacyjna”, firma będzie europejska, lobbująca i wywierająca presję na procesy legislacyjne w UE wewnątrz Unii, przy pomocy środków finansowych większych niż budżety wielu państw członkowskich. DDT, największy do tej pory truciciel na naszych polach, było usuwane z rynku europejskiego 53 lata. Ile lat trzeba będzie aby usunąć jego następcę, wielokrotnie bardziej niebezpiecznego dla środowiska i naszego zdrowia?
    Podpisz petycję/ wspierającą list do komisarz odpowiedzialnej za konkurencję w UE aby zablokować tę karygodną tranzakcję:
    https://you.wemove.eu/campaigns/zablokuj-monopol-bayera

    Reply
  • 22 września 2016 at 21:07
    Permalink

    GLIFOSAT nie ulega biodegradacji

    Reply
  • 19 października 2016 at 18:40
    Permalink

    No niestety ,ale artykuł jest stronniczy ,ale czego się spodziewać po stronie „zielone wiadomości”, coś w tym artykule prawdą jest ,ale za wszystkim idzie ekonomia ,a co za tym idzie pytanie: czy społeczeństwo jest gotowe kupować droższe pożywienie – ekologiczne? Z tymi badaniami to nie do końca, według mię można stosować środki typu glifosat ,ale z umiarem a nie to co na zachodzie :P Ja tak wykorzystuje średnio co 4 lata więc naprawdę wątpię czy coś się tam odkłada, bardziej wolał bym żeby organizacje pro-ekologiczne skupiły się na tym jak produkty żywnościowe są przetwarzane i czym wtedy są pryskane ,bo one ” od razu trafiają do żołądka” Ja Glifosat stosuje przed posianiem rośliny ,a później zakrywam go ziemią i dopiero sieje :P A w sklepie tuż przed sprzedażą maluje się mięso środkiem wydłużający datę przydatności. :P .

    Reply
    • 29 listopada 2016 at 14:55
      Permalink

      A czy społeczeństwo jest stać na leczenie chłoniaków, które wielce prawdopodobnie powoduje?

      Reply
    • 17 października 2017 at 22:33
      Permalink

      Jeszcze nie tak dawno polscy rolnicy nie pryskali i jakoś było wystarczająco dużo dobrej żywności. Jeśli chodzi o to, czy glifosat powoduje choroby, proszę się zapoznać z sytuacją w Argentynie. Koszmar: rak, deformacje płodów. Całe rodziny umierają na raka.

      Reply
  • 21 października 2016 at 06:04
    Permalink

    skoro Rolnik pisze : więc naprawdę wątpię czy coś się tam odkłada… to ja sie już nie boję chemii w płodach rolnych.
    bezdenna głupota ludzka (w tym rolników) poraża. Podczas ostatniej imprezy rodzinnej wyszło na jaw, że szwagier – dostawca wiejskich jajek, brojlerów czy mleka dla najbliższej rodziny, wali Randap na pola aż miło. Rozłam w rodzinie
    Brawo Walończycy

    Reply
  • 5 marca 2017 at 07:36
    Permalink

    O Panie Panie ..widzisz i nie grzmisz …Jak takie rzeczy wypisują ”Rolnicy” chyba wypada tylko założyć własny ogród by już nic nigdy od nich nie kupować. Czy pan jest może przypadkiem ”wierzący”? Panie ”rolniku”? Bo jeśli tak to uważam że powinno sie takich wyłączyć z kościoła, bo trwanie w takim grzechu (Pan zabija pośrednio ludzi i jeszcze Pan z tego dumny-bełkocząc ”wątpie czy coś tam sie odkłada” No nie -wie pan krasnoludki w nocy przychodza i wyciagają te chemikalia z ziemi i je wysyłają na planete melmak …Jak Pan sądzi że to nie jest szodliwe to czemu Pan myśli że się coś odkłada z malowanego mięsa? Ta jedzmy wcinajmy aż miło warzywa z ziemi uprzednio 4 lata wstecz spryskanej gównianym (bez obrazy dla gówna-ono jest zdrowe…) syfem glifosatu czy innej chemii, jedzmy malowane chemikaliami mięsko, spryskane fungicydami warzywka, na zdrowie. a potem zdychajmy w męczarniach, no bo taka logiczna kolej rzeczy. No ale nie z chemii-no nieeee skąd. Przeciez nic nigdzie sie nie odkłada, znika samo i wyparowuje w kosmiczną przestrzen…Nie-to juz nie jest bezdenna głupota ani durnota, to jest zła wola -i zwykła podłość!!! Celowe trucie innych ludzi (siebie też ) dla zysku, dla mamony, byle więcej zgarnąc kasy z hektara prawda? Tylko to sie dla Was liczy ”rolnicy” . powinniscie sie nazywac truciciele a nie rolnicy!!! Dożynki jeszcze urządzacie, chyba tylko z perfidii i cynizmu!! Dary Boże..Dar Boży jakim jest gleba niszczycie i trujecie , gnojki jedne !!! rząd Wam gra a Wy tanczycie jak te barany (niech barany mi wybaczą-to mądre zwierzęta, wobec takich jak Wy pazernych kretynów aż niemiło porównywać …). W Biblii jest głupota określona jako zło-to nie jest niewiedza, to jest zło wynikające ze złej woli. Obudzicie się jak sami zachorujecie ale to już bedzie ”ciut” za pozno.

    Reply
    • 12 kwietnia 2017 at 20:07
      Permalink

      W barbarzyństwo współczesnego nam rolnictwa przyszłe pokolenia (if any) nie będą mogły uwierzyć.
      To jest jakiś chichot historii… (raczej rechot już)
      Dla mnie nie do pojęcia jak niemyślącym trzeba być by wierzyć że dodatek trucizny do jedzenia, czyli rzeczy od której zależy nasze istnienie, niszczący jednocześnie glebę (czyli życie) może być uzasadaniony.
      Matka Natura co jakieś 500-600 lat ogranicza liczebność Home ponoć-Sapiens. I zazwyczaj jest to bezpośrednim rezultatem działań tego człeka. Teraz będzie podobnie. Za dużo nas więc musimy grzebać w genach pożywienia by dla wszystkich starczyło.
      A to „wyjdzie nam bokiem”.
      Zmutowany mikroorganizm odporny na wszelakie antidotum lub skaza genetyczna wywołana przez zmodyfikowane jedzenie wpływająca na rozmnażanie.
      Od epidemii dżumy mija już prawie 500 lat ..
      Obyś żył w ciekawych czasach.

      Reply
  • 28 kwietnia 2017 at 13:56
    Permalink

    jak wykazać obecność glikofosatu w roślinie zielonego rzepaku zpowodu oprysku sadu przez sąsiada za granicą

    Reply
  • 6 czerwca 2017 at 19:36
    Permalink

    Rozpad Glifosatu to ok. 0,01% /m-c. ja staram się nie przekraczać 3l/ha co roku. a rolnictwo ekologiczne to fikcja, powinny być dopuszczone niektóre środki do zwalczania np.komosy bo ekologia nie poradzi sobie. polecam film ran dup redy czyli YouTube: Świat według mon-santo. tragedia.

    Reply
  • 9 czerwca 2017 at 17:07
    Permalink

    O ile nie ma przeoczenia z mojej strony, nie widzę tu informacji o wystepowaniu o wiele częściej CHOROBY PARKINSONA u ROLNIKÓW stosujacych Roundup (czyli glifosat) niz w innych grupach ludności.
    Mam znajomego Francuza niestety chorego na tę nieuleczalną chorobę, który przestudiował juz wszystko na ten temat i to potwierdził. Także w Polsce już spotkałam lekarzy, którzy o tym wiedzą.
    Ten mój znajomy dużo sam gotował i jak to Francuz przywiązywal ogromną wagę do jedzenia, nie jadł byle czego. Dieta była raczej środziemnomorska, duzo warzyw, owoców itd. I taki jest efekt. Jestem przerazona. Bo on choruje od roku, a już z trudem chodzi.

    Reply
  • 26 czerwca 2017 at 12:18
    Permalink

    Mizerny ten artykuł. Półfakty. Glifosatowi do witaminy c daleko, ale argument zabronić bo może jest niebezpieczny to słabe. Środek jest organiczny to pochodna kwasu fosforowego, a nie wzbogaconego uranu. Testować sprawdzać tak, zakazać bo ekoteroryści tak chcą nie.
    Ciekaw jestem co to za ekologiczne równie skuteczne sposoby??? I jak drogie?

    Reply
    • 17 października 2017 at 22:36
      Permalink

      Monsanto przeprowadziło badania w latach 80., w których potwierdziło toskyczność i kancerogenność glifosatu. Te badania były przez wiele lat utajnione. Teraz zostały opublikowane. Mam nadzieję, że ci ludzie wylądują w więzieniu.

      Reply
  • Pingback: Niszcząca siła Roundup!! CELIAKIA, CHOROBY TARCZYCY, "CIEKNĄCE JELITO" co mają z tym wspólnego?

  • 19 sierpnia 2017 at 14:32
    Permalink

    A ja właśnie rozrobiłem ciecz roboczą i szukałem czy mogę walić glifosat przy ponad 30 stopniach. Pole nie jest moje, ja swoich nie zatruwam, ale sąsiadka chce przywrócić nieużytek do stanu używalności. Darń z krzakami, że pługa nie wbije. Gdyby jej ktoś zaoferował dopłaty do jaszczurek, skowronków i ziela to na pewno odstąpiłaby od niszczenia tego ekosystemu. Malin już nie zrywa, są po 3,10 zł/kg, a żyć jakoś chce, dostanie przynajmniej subwencje z Unii. Takie czasy.

    Reply
    • 17 października 2017 at 22:37
      Permalink

      Jak to jest, ze jeszcze nie tak dawno dało się odchwaścić bez pestycydów, a dziś się nie da? Sąsiadka jest leniwa i tyle.

      Reply
  • Pingback: Niszcząca siła Roundup!!! CELIAKIA, CHOROBY TARCZYCY, „CIEKNĄCE JELITO” i może jeszcze RAK? | Kancelaria Adwokacka Maciej Kobic - Częstochowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *