ISSN 2657-9596

Wzmocnij się przed zimą

Jerzy Masłowski
22/11/2012

Chłodne miesiące to okres wzmożonych zachorowań na infekcje dróg oddechowych. Można się przed nimi chronić, spożywając ciepłe śniadania.

Na wzmocnienie płuc

Do ¾ litra wrzącej wody wsyp łyżeczkę brązowego cukru, odrobinę cynamonu, 3–4 łyżki płatków owsianych i szczyptę soli. Gotuj kilka minut. Później dodaj starte jabłko. Jedz na ciepło.

Pamiętaj, że aby uchronić się przed zapaleniem płuc bądź oskrzeli, należy jeść siemię lniane, niewielkie ilości cebuli, szczypioru, czosnku i ostrych przypraw (pieprz, curry, chili itp.). Jednak w przypadku stanów zapalnych płuc, szczególnie gdy towarzyszy im gorączka, czosnek i ostre przyprawy nie są zalecane.

Jeśli masz osłabione płuca, unikaj zadymionych pomieszczeń, oparów farb i chemikaliów oraz zbyt suchego powietrza.

Na wzmocnienie gardła

Do ¾ litra wrzącej wody dodaj łyżkę rodzynków, szczyptę imbiru, odrobinę soli i 3–4 łyżki płatków pszennych. Gotuj kilka minut. Przed podaniem dodaj szczyptę anyżu i łyżeczkę miodu.

Pamiętaj, że wzmocnisz gardło, jedząc owoce i warzywa o żółtej i pomarańczowej skórce, siemię lniane, miód leśny i propolisowy, orzechy laskowe, masło śmietankowe i żółtka jaj.

Nie jedz zbyt zimnych lub zbyt gorących potraw.

Na chore zatoki

Do ¾ litra wrzącej wody dodaj 3–4 łyżki płatków żytnich. Gotuj kilka minut. Dodaj 10 zmielonych orzechów włoskich i 10 migdałów oraz łyżkę wiórków kokosowych i łyżeczkę miodu gryczanego.

Pamiętaj, że świetnym lekiem na zatoki są zupy warzywne gotowane z dodatkiem suszonego kopru, lubczyku, majeranku i pieprzu ziołowego. A ponadto kawa parzona z lukrecją.

Jeśli masz chore zatoki lub silny katar, ogranicz spożycie białego sera, jogurtu i innych napojów mlecznych oraz cukru. Owoce jedz gotowane lub duszone.

Na wzmocnienie organizmu

Do ½ litra wody dodaj 3 łyżki kaszy jaglanej. Gotuj 5–7 minut. Dodaj po 10 zmielonych orzechów laskowych i migdałów, 2 pokrojone figi, 2 suszone morele, miód oraz odrobinę rozdrobnionego kardamonu.

Pamiętaj, że idealnym lekiem wzmacniającym organizm (i hartującym go przed zimą) jest marchew, żółta papryka, żółta cukinia, dynia, żurawina i herbatka z czarnej porzeczki.

Kasza jaglana, fot. Wikipedia.

Jeśli nie zaznaczono inaczej, materiał nie może być powielany bez zgody redakcji.