Uwolnić GMO! Anna Sierpińska W epoce „wolnego handlu” ochrona rynku przed zalewem taniego GMO jest bardzo trudna. Kapitulować muszą przed nim nie tylko potrzeby rodzimych producentów żywności, ale nawet zasady dotyczące zdrowia ludzi, czy też ochrony bioróżnorodności i klimatu.
BEZ TANIEGO MIĘSA I ANTYBIOTYKÓW Justyna Zwolińska Europejski Zielony Ład (EZŁ) zakłada osiągnięcie neutralności klimatycznej przez UE do 2050 roku. Tym samym stawia ogromne wyzwanie przed europejskim rolnictwem, które powinno zostać poddane reformom.
Nazywanie i oznaczanie przestrzeni miejskiej Barbara Jędrzejczyk Obecność wyznawców różnych religii w miastach jest widoczna w kilku obszarach życia społecznego. Świątynie, kościoły, zbory i cmentarze, to miejsca sfery sacrum w miejskim krajobrazie.
Jak trzeba, możemy i szczekać, byle uratować Bałtyk Katarzyna Karpa-Świderek Na łamach Gazety Wyborczej pojawił się niedawno artykuł, w którym trójka naukowców: prof. Jan Marcin Węsławski, prof. Tomasz Linkowski i prof. Lech Stempniewicz podważają działania organizacji społecznych na rzecz ochrony Morza Bałtyckiego.
Agroekologia – droga do zrównoważonego systemu rolnego i sprawiedliwości społecznej Jan Skoczylas Agroekologia i suwerenność żywnościowa – dwie zyskujące coraz szersze poparcie, wzajemnie się uzupełniające koncepcje, które razem tworzą spójną wizję prawdziwie zrównoważonego systemu żywnościowego i sprawiedliwości społecznej.
Poparcie Komisji Europejskiej dla chowu bezklatkowego wysłuchanie komitetu obywatelskiego „Koniec Epoki Klatkowej – End the Cage Age” przed Parlamentem Europejskim
W natłoku złych decyzji „niemożliwe” oznacza toksyczne Ketan Joshi Naprawianie szkód wyrządzonych przez ludzi, które wynikają z nałogu emisji gazów cieplarnianych, jest ważnym, wymagającym działania aktem altruizmu wobec wszystkich istot żywych.
Zakaz sprzedaży bezpośredniej energii i rozwój OZE w Polsce Michał Budzyński W sejmie ważą się losy nowelizacji ustawy Prawo energetyczne