Koniec Zielonego Ładu: PE zagłosował przeciwko zdrowej przyszłości dla nas i naszych dzieci 22 listopada Parlament Europejski odrzucił wniosek Komisji Europejskiej dotyczący ambitnego rozporządzenia w sprawie redukcji użycia pestycydów (SUR).
Powiedzmy STOP nowym GMO! Apel do polskich ministrów Organizacje obywatelskie domagają się od decydentów wyrażenia sprzeciwu wobec osłabienia unijnych przepisów dotyczących GMO oraz poparcia światowego moratorium na uwalnianie
Zielona rewolucja Billa Gatesa szkodzi klimatowi Stacy Malkan Setki grup społeczeństwa obywatelskiego, protestują przeciwko strategiom rolnym Fundacji Gatesa i jej wpływie na zbliżający się Światowy Szczyt Żywnościowy ONZ.
Glifosat w kaszy gryczanej Sonko W lutym br. Fundacja Konsumentów i Instytut Spraw Obywatelskich zaprezentowali raport dotyczący jakości kasz gryczanych dostępnych w polskich sklepach.
Zagrożone bezpieczeństwo żywnościowe. Co fuzja Bayer-Monsanto oznacza dla Europy? Juliette Leroux We wrześniu 2016 niemiecka grupa farmaceutyczno-chemiczna Bayer ogłosiła swój zamiar nabycia międzynarodowej korporacji Monsanto, znanej z herbicydu Roundup oraz różnych gatunków GMO.
Z naturą czy przeciw naturze? Francesco Ajena / Andrzej Nowakowski Reputacja glifosatu, systemicznego herbicydu o szerokim spektrum zastosowań, np. jako najpopularniejszy na świecie środek przeciw chwastom, używanego też jako środek osuszający, podupadła w roku 2015 po publikacji raportu Międzynarodowej Agencji Badań nad Nowotworami.
Glifosat szkodliwy dla zdrowia w dawkach uważanych za bezpieczne Badanie zaprezentowane 16 maja w Parlamencie Europejskim pokazuje, że glifosat może mieć negatywny wpływ na rozwój seksualny, geny i pożyteczne bakterie jelitowe w dawkach uważanych za bezpieczne.