ISSN 2657-9596

Glifosat w kaszy gryczanej Sonko

5 marca 2021
W lutym br. Fundacja Konsumentów i Instytut Spraw Obywatelskich zaprezentowali raport dotyczący jakości kasz gryczanych dostępnych w polskich sklepach. W publikacji pt. “Konsumenci testują: Kasza gryczana – czy zawiera glifosat” wykazano, że w jednej z przebadanych kasz, marki Sonko, przekroczono najwyższy dopuszczalny poziom (NDP) glifosatu.

Glifosat to główny składnik Roundupu – kontrowersyjnego środka chwastobójczego, szkodliwego dla ludzkiego zdrowia. Swoją złą sławę glifosat zawdzięcza efektywności z jaką niszczy wszystkie żywe organizmy. Stosuje się go zarówno w rolnictwie (m.in. do dosuszania zbóż), przestrzeniach miejskich, jak i w prywatnych ogródkach.

Najnowszy raport zawiera wyniki badań tych samych 10 kasz gryczanych, które były przedmiotem analiz kilkanaście miesięcy temu (raporty dostępne są bezpłatnie na stronie testy.konsumenci.org). Wśród przebadanych kasz znalazły się produkty następujących marek: Ekowital, NaturAvena, Auchan, Carrefour, Kupiec, Melvit, Janex, Cenos, Kuchnia Lidla i Sonko. Wybrane do badania produkty zakupiono tzw. metodą „konsumencką” – losowo z półek sklepowych lub sklepu internetowego. Próbki zostały zabezpieczone, wysłane do laboratorium, a następnie przebadane przez specjalistów z Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach.

Chcielibyśmy podkreślić, że publikowane przez Fundację Konsumentów raporty konsumenckie mają na celu poprawę jakości i bezpieczeństwa żywności w Polsce. Choć firma Sonko zarzuciła nam, że badania, które przeprowadziliśmy są obarczone współczynnikiem niepewności, co „uniemożliwia formułowanie jakichkolwiek kategorycznych twierdzeń na temat ewentualnej zawartości substancji szkodliwych w produkcie”, jesteśmy pewni, że glifosat niestety jest obecny w przebadanej kaszy gryczanej tej firmy.

Dysponujemy sprawozdaniem z badania kaszy gryczanej Sonko, w którym wynik zawartości glifosatu znajduje się na poziomie wskazanym w przedstawionym raporcie, czyli 0,27 mg/kg. W związku z tym, nawet przy niepewności rozszerzonej do poziomu 50%, norma (0,1 mg/kg.) w badanej kaszy została bezwzględnie przekroczona. Co więcej, laboratorium w którym wykonano badania posiada odpowiednią akredytację oraz ma status laboratorium urzędowego, które współpracuje z PIORiN, GIS oraz laboratorium WSSE w Warszawie , więc nie ma tutaj mowy o błędzie – mówi Paweł Rokicki, prezes Fundacji Konsumentów.

Autorzy raportu powiadomili w dn. 20 stycznia br. firmę Sonko o wykryciu w jej kaszach glifosatu przekraczającego najwyższy dopuszczalny poziom. Firma odpowiedziała na to zawiadomienie dopiero w dn. 26 lutego, 3 dni po publikacji raportu z wynikami badań.

Celem raportu pt. “Konsumenci testują: Kasza gryczana – czy zawiera glifosat” i innych raportów Fundacji Konsumentów oraz Instytutu Spraw Obywatelskich jest danie Polakom dostępu do niezależnej informacji konsumenckiej, nieopłacanej przez reklamodawców, rzetelnej i wiarygodnej. Pokazanie które produkty są „czyste” od szkodliwych substancji, a na które trzeba uważać. Pocieszające jest to, że w porównaniu z sytuacją z 2019 r., podniosła się̨ jakość́ kasz od pięciu producentów. “Czysty” wynik miały również produkty ekologiczne, a także dwóch marek własnych dużych sieci handlowych, których próbki nie zawierały glifosatu w obu edycjach badania. Oznacza to, że monitoring konsumencki ma sens!

Źródło: Fundacja Konsumentów

Jeśli nie zaznaczono inaczej, materiał nie może być powielany bez zgody redakcji.