Decyzja o przedłużeniu zezwolenia na używanie glifosatu w UE odroczona Decyzja w sprawie przedłużenia zezwolenia na używanie kontrowersyjnej toksycznej substancji, glifosatu w UE odroczona, z powodu braku zgody pomiędzy reprezentantami rządów krajów członkowskich.
Deklaracja Międzynarodowego Forum na rzecz Agroekologii Deklaracja Międzynarodowego Forum na rzecz Agroekologii, Nyéléni, Mali, 20015
GMO – zagrożenia dla gatunków i ekosystemów Ludwik Tomiałojć GMO – spojrzenie biologa: profesor Ludwik Tomiałojć o możliwych zagrożeniach dla gatunków i ekosystemów.
O co chodzi polskim rolnikom? Juliusz Adel / Edyta Jaroszewska-Nowak / Beata Nowak Z Edytą Jaroszewską-Nowak, rolniczką i aktywistką z województwa zachodniopomorskiego rozmawiają Beata Nowak i Juliusz Adel.
Dlaczego bać się GMO? Dorota Metera / Jan Skoczylas O sytuacji związanej z obawami odnośnie GMO z Dorotą Meterą rozmawia Jan Skoczylas.
Nasiona – dobro wspólne czy własność korporacji Jan Skoczylas Obecnie 55% globalnego rynku nasion należy do zaledwie 10 przedsiębiorstw. Jak do tego doszło i jakie to ma konsekwencje?
TTIP: czy rolnicy mają powody do obaw? Nelly Baltide O tym, dlaczego rolnicy i konsumenci żywności powinni bacznie przyglądać się negocjacjom handlowym między Unią Europejską a USA.
Czy TTIP otwiera drzwi dla GMO? Corporate_Europe Observatory Trwają negocjacje w sprawie nowego porozumienia handlowego znanego jako Transatlantyckie Partnerstwo Handlowo-Inwestycyjne (TTIP). Planuje się stworzenie największego na świecie obszaru wolnego handlu, aby „chronić” inwestycje i harmonizować regulacje po obu stronach Atlantyku.
Prawo do żywności, demokracja i różnorodność Olivier DeSchutter Wnioski z raportu końcowego specjalnego sprawozdawcy ONZ ds. prawa do żywności: demokracja i różnorodność są kluczowe dla rozwiązania problemu głodu na świecie.