Babcia mówiła: rób to, co naprawdę kochasz Ernest Kaca / Agnieszka Makowska Ernest Kaca uprawia swoje rośliny bez użycia pługa już od ponad 3 lat. Agnieszka Makowska rozmawia z nim o tej ciągłej podróży wyznaczanej własnymi doświadczeniami i dochodzeniem do wyników metodą prób i błędów.
Pierre Bourdieu: Kapitał kulturowy w XXI wieku Raffaele_Alberto Ventura Czy edukacja stwarza możliwości awansu społecznego i równe szanse? Czy nierówności obecne na początku edukacji znikają po jej ukończeniu?
Od dziś świat żyje na kredyt W Światowym Dniu Długu Ekologicznego Ministra Środowiska i Klimatu Anna Moskwa otrzymała symboliczny List Windykacyjny z wezwaniem do spłaty długu.
To jeszcze nie koniec! Nie spoczniemy dopóki Taksonomia nie będzie naprawdę zielona PE odrzucił właśnie rekomendację Komisji Środowiska i Komisji Gospodarki, aby usunąć z listy czystych technologii gaz i atom. Miliardy publicznych euro zamiast wspierać rozwój OZE z wiatru i słońca, zostaną przeznaczone na inwestycje w gaz kopalny i energię jądrową.
Po co komu ten dobrostan? Justyna Zwolińska No właśnie – komu i po co? Pytanie z kategorii „po co i komu Zielony Ład, i ta cała Strategia „Od pola do stołu”, po kiego te zielone reformy w rolnictwie i to całe zawracanie głowy jakąś zmianą klimatyczną”.
Czym jest żywność ekologiczna? Krystyna Radkowska Bez pestycydów, zdrowa, lepszy smak i… wyższa cena – z tym najczęściej kojarzy się żywność ekologiczna. Jak to jest naprawdę, za co dokładnie płacimy, dlaczego warto i jak wygląda przyszłość rolnictwa ekologicznego w Polsce?
Radykalna solidarność, czyli jak możemy sobie pomagać w aborcji Aleksandra Kołeczek / Karolina Więckiewicz Prawa kobiet są systematycznie ograniczane w naszym kraju. Z Karoliną Więckiewicz z Aborcyjnego Dream Teamu o zmianie prawa aborcyjnego w Polsce rozmawia Aleksandra Kołeczek.
Pestycydy na talerzu to tylko wierzchołek góry lodowej. Ale jest nadzieja Ewa Sufin-Jacquemart Strategia „Od pola do stołu” budzi emocje w sektorze rolno-spożywczym. Podsyca je sektor agrochemiczny – główny beneficjent rolnictwa napędzanego chemicznie. Czy wyznaczone cele uda się wdrożyć w politykę rolną poszczególnych krajów?
Reklamy mięsa z kieszeni podatników Jakub Kwiatkowski Spadające spożycie mięsa w UE doprowadziło unijnych urzędników do desperackich kroków: pod pretekstem wspierania rolnictwa postanowili oni finansować kampanie promujące produkty z hodowli przemysłowych.