ISSN 2657-9596

Desery na zdrowie

Jerzy Masłowski
07/02/2013

Tradycyjna medycyna chińska zaleca w leczeniu chorób rozmaite produkty żywnościowe. Często pacjent realizuje receptę nie w aptece, a w… restauracji, gdzie kucharz przez określoną liczbę dni przyrządza potrawę zgodnie ze wskazaniami naturoterapeuty. W leczeniu niektórych schorzeń dużą rolę odgrywają smaczne desery. Oto niektóre z nich.

PUDDING Z MARCHWI

(na wzmocnienie żołądka)

1 kg marchwi, pół kostki masła, pół litra mleka (może być sojowe), 25 dag cukru, 3 łyżki rodzynków, 3 łyżki wiórków migdałowych (lub wiórków kokosowych)

Marchew oskrobać, zetrzeć na drobnej tarce. W garnku roztopić masło i włożyć startą marchew. Przez kilka minut gotować na średnim ogniu bez przerwy mieszając, aby się nie przypaliła. Następnie dodać mleko, cukier, rodzynki i migdały. Gotować kilkanaście minut aż zgęstnieje i będzie stanowić jednolitą masę. Wyłożyć pudding na talerz. Gdy ostygnie, uformować okrągły placek o grubości 3 cm. Włożyć do lodówki. Po pół godzinie podzielić na trójkąty i podawać jako przekąskę.

Uwaga! Przy nadkwasocie przyrządzać pudding bez cukru!

LEGUMINA

(na wzmocnienie nerwów)

25 dag zmielonych orzechów laskowych, 5 dag zmielonych migdałów, 35 dag brązowego cukru, półtora szklanki tłustego mleka, 3 łyżki masła

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w garnku, postawić na mały ogień i gotować przez 15 minut często mieszając (gdy mieszanina gęstnieje – mieszać bez przerwy). Zmniejszyć ogień do minimum. Kiedy utworzy się jednolita masa i zacznie odchodzić od dna garnka, przełożyć ją na posmarowany tłuszczem talerz, poczekać aż ostygnie. Mokrymi palcami uformować placek o grubości 3 cm. Gdy stężeje, pokroić na kawałki i każdy z nich ozdobić np. orzechem lub migdałem.

PIECZONE JABŁKA

(na wzmocnienie odporności)

4 duże, winne jabłka, 100 ml czerwonego wina, szczypta cynamonu, szczypta imbiru, 2 mielone goździki, 4 łyżeczki drobno posiekanych migdałów, 4 łyżeczki konfitury wiśniowej

Jabłka umyć, osuszyć, wydrążyć gniazda nasienne. Wino zagotować z cynamonem, imbirem i goździkami. Następnie jabłka ułożyć w żaroodpornym naczyniu i polać winem. Do wydrążonych otworów włożyć posiekane migdały, a na wierzch po łyżeczce konfitury. Piec pół godziny w temp. 180 stopni. Podawać na gorąco, polane sosem z pieczenia.

DESER Z KASZY MANNY

(na wzmocnienie wątroby)

Pół szklanki kaszy manny, 2 kwaśne jabłka, 1 łyżka miodu wielokwiatowego, 2 łyżki rodzynków, 2 łyżki konfitury z żurawiny

2 szklanki wody zagotować, powoli wsypywać kaszę nieustannie mieszając. Gdy zgęstnieje, zdjąć z ognia. Odczekać 2 minuty, po czym dodać 2 starte jabłka, miód i rodzynki. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do pucharków i ozdobić konfiturą.

Smacznego!

Jeśli nie zaznaczono inaczej, materiał nie może być powielany bez zgody redakcji.