Ruszyła rekrutacja do Polskiej Szkoły Agroekologii 2025!
Do 14 lipca 2025 r. możesz zgłosić się do programu, który łączy wiedzę, praktykę i wspólnotę wokół idei agroekologii i suwerenności żywnościowej.
Polska Szkoła Agroekologii (PSA) to bezpłatny program edukacyjny dla osób, które chcą działać na rzecz bardziej sprawiedliwego i ekologicznego sposobu wytwarzania i dystrybuowania żywności – na wsi i w mieście.
Kiedy i gdzie?
PSA 2025 odbędzie się w dniach 18-22 września 2025 r. w Godki 22 – Gościnnym i Edukacyjnym Gospodarstwie Ekologicznym na Warmii. W programie znajdą się także wizyty w agroekologicznych gospodarstwach i spotkania z przedstawicielkami lokalnych inicjatyw.
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy chcą działać na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i zrównoważonego systemu żywnościowego albo już to robią i chcą poszerzyć swoją wiedzę, zyskać nowe inspiracje i kontakty.
Zapraszamy osoby, które chcą:
- zaangażować się w zmienianie tego, jak myślimy o żywności i jak ją wytwarzamy;
- zrozumieć agroekologię i jej powiązania z troską o ludzi, glebę, klimat i lokalne wspólnoty;
- wspólnie budować etyczną, lokalną i sezonową przyszłość jedzenia.
W szczególności zapraszamy osoby:
- z organizacji pozarządowych, oddolnych inicjatyw, a także instytucji publicznych i samorządowych;
- na początku zaangażowania aktywistycznego, edukacyjnego, artystycznego lub badawczego;
- wytwarzające żywność, pracujące w rolnictwie, doradztwie rolniczym lub kuchni;
- zajmujące się tematami społecznymi, klimatycznymi, feministycznymi, wiejskimi i miejskimi.
Co w programie?
Tematyka obejmuje m.in.:
- opowieść i storytelling jako narzędzie zmiany,
- praktykę głębokiej ekologii,
- definicję agroekologii,
- glebę i kompost,
- nasiona i suwerenność żywnościową,
- przemiany współczesnej wsi,
- żywność i politykę.
Zgłoszenia
Rekrutacja trwa do 14 lipca 2025 r.
Szczegółowe informacje LINK
Regulamin LINK
Formularz rekrutacyjny LINK
Udział w programie jest bezpłatny, liczba miejsc ograniczona.
Organizatorami Polskiej Szkoły Agroekologii są Fundacja Agro-Perma-Lab i Fundacja im. Heinricha Bölla w Warszawie.
Jeśli nie zaznaczono inaczej, materiał nie może być powielany bez zgody redakcji.