KOMISARZ NADZIEJA…? Justyna Zwolińska Czy i na ile Januszowi Wojciechowskiemu – nowemu komisarzowi ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich, uda się urzeczywistnić składane obietnice.
Dieta cud, czyli dlaczego duszone warzywa są super, a duszona cielęcina już nie? Ewa Skotalczyk Czy i jak odżywianie ma wpływ na zachorowalność na nowotwory.
Rojava – zielone pędy na zgliszczach Agata Tarasewicz Reportaż opisujący starania ludności z Rojavy o stworzenie bezpiecznego miejsca na kurdyjskich terenach północnej Syrii, o budowę alternatywnego do systemu modelu społeczeństwa.
Epidemiczne oddziaływanie ferm przemysłowych Jarosław Urbański W ostatnich dziesięciu latach wyraźnie wzrosła liczba wydanych pozwoleń na budowę dużych ferm przemysłowych. O hodowlach wielkoprzemysłowych i skutkach dla zdrowia i środowiska pisze Jarosław Urbański
Środowisko naukowe apeluje do UE o odrzucenie umowy z Mercosur Umowa o wolnym handlu z Argentyną, Brazylią, Paragwajem i Urugwajem promuje promuje postępujące wylesianie oraz industrializację rolnictwa w Ameryce Południowej, a jednocześnie zagraża lokalnej produkcji rolnej w Europie.
Presja USA na deregulację nowych GMO w UE Rok po przełomowym wyroku Trybunału Sprawiedliwości UE, który uznał, że nowe techniki inżynierii genetycznej muszą podlegać obowiązującym w Unii Europejskiej przepisom dotyczącym GMO, przemysłowe grupy lobbystyczne i rząd USA wzmagają naciski na UE, aby je zderegulowała.
Sztuczne mięso – następny krok w historii żywnościowego imperializmu Vandana Shiva Indyjska uczona i aktywistka, dr Vandana Shiva o ciemnej stronie sztucznego mięsa i roślinnych burgerów GMO.
Dlaczego Agroekologia? Jan Skoczylas Dlaczego agroekologia w ramach suwerenności żywnościowej jest jedynym realnym rozwiązaniem kryzysu, w jakim znalazł się przemysłowy system żywnościowy.
Aktywizm w obliczu katastrofalnego upadku ekosystemów Barbara Cecil / Dahr Jamail Gdy to, co nie do pomyślenia, staje się oczywiste, nieuchronnie pojawia się pytanie: co robić? Czym jest aktywizm w kontekście upadku?