Dlaczego Agroekologia? Jan Skoczylas Dlaczego agroekologia w ramach suwerenności żywnościowej jest jedynym realnym rozwiązaniem kryzysu, w jakim znalazł się przemysłowy system żywnościowy.
Aktywizm w obliczu katastrofalnego upadku ekosystemów Barbara Cecil / Dahr Jamail Gdy to, co nie do pomyślenia, staje się oczywiste, nieuchronnie pojawia się pytanie: co robić? Czym jest aktywizm w kontekście upadku?
Przyszłość Polski w roku 2049 z perspektywy wsi Przemysław Sadura W kraju trwa sezon wyborczy, rozpoczęty jesienią zeszłego roku wyborami samorządowymi, którego kolejnymi etapami są tegoroczne wybory europejskie i parlamentarne, a także przyszłoroczne prezydenckie.
Zrównoważona polityka rolna. Wybór czy konieczność? Ruta Śpiewak To jakie będzie rolnictwo, ma znaczenie dla nas i naszych dzieci, gdyż decyduje o tym, co jemy, ale też o jakości naszego środowiska naturalnego: wód, powietrza, roślin, zwierząt i gleb oraz o jakości życia na wsi.
Komisja Rolnictwa Parlamentu Europejskiego ulega interesom agrobiznesu 2 kwietnia Komisja Rolnictwa PE przyjęła stanowisko ws. propozycji Komisji Europejskiej dotyczącej reformy WPR po 2020 r.
„Więcej rolników, lepsza żywność” – raport Nyeleni Europe ws. reformy WPR Redakcja Według autorów nowego raportu Nyeleni Europa i Platformy Azji Centralnej na rzecz Suwerenności Żywnościowej, drobne zrównoważone rolnictwo powinno znaleźć się w centrum polityki rolnej Unii Europejskiej
Cele Zrównoważonego Rozwoju – szansa dla Europy Damien Demailly / Elisabeth Hege Cele Zrównoważonego Rozwoju ONZ powinny być uznawane za wskazówki adekwatne nie tylko dla innych części świata, ale za kamień węgielny wszystkich polityk UE.
Kooperatywa z perspektywy aktywistycznej Magda Popławska Magda Popławska z Poznańskiej Kooperatywy Spożywczej i ruchu na rzecz suwerenności żywnościowej Nyeleni Polska o społeczno-politycznych i kulturowych wymiarach kooperatywizmu.