NIE URATUJE NAS EKOBÓJSTWO. Joanna Perzyna Fundacja Ecocidio del Río Aguas w południowej Hiszpanii chce uratować krótką rzekę przez pustynne tereny prowincji Almeria. Rzeka wysycha, bo
Francuska Agencja ds. Żywności i Środowiska ostrzega przed zagrożeniami ze strony nowych GMO Druzgocące ustalenia zawarte w ekspertyzie francuskiej Narodowej Agencji Bezpieczeństwa Żywności, Środowiska i Zdrowia Zawodowego (ANSES) grożą zablokowaniem prób osłabienia europejskich przepisów dotyczących nowych roślin genetycznie modyfikowanych.
Koniec Zielonego Ładu: PE zagłosował przeciwko zdrowej przyszłości dla nas i naszych dzieci 22 listopada Parlament Europejski odrzucił wniosek Komisji Europejskiej dotyczący ambitnego rozporządzenia w sprawie redukcji użycia pestycydów (SUR).
Świetliki w Grzybowie, czyli jak odzyskaliśmy nadzieję. Dlaczego agroekologia Sercem agroekologii jest dzielenie się wiedzą – czerpanie z wiedzy i doświadczenia innych osób, ale też dzielenie się
Europejski Komitet Ekonomiczno-Społeczny przeciwny deregulacji nowych GMO Komitet doradczy UE nie zgadza się z Komisją Europejską w sprawie nowego oznakowania GMO, zakładającego równoważność nowych GMO z roślinami konwencjonalnymi.
Komisja Ochrony Środowiska PE za przyjęciem rozporządzenia ws. pestycydów PAN Europe Członkowie Komisji Ochrony Środowiska Naturalnego PE podtrzymali i częściowo poprawili wniosek Komisji Europejskiej dotyczący rozporządzenia ws. zrównoważonego stosowania pestycydów.
Kochamy pomidory Monika Kostera / Joanna Średnicka Prawdziwy pomidor jest dziełem niebiańskim. Po słoweńsku nazywa się paradižnik – pasująca nazwa, prawda? Dwugłos o przyrodzie i miłości Monika Kostera i Joanna Średnicka
Nadmiar zboża w Polsce pokazuje, że nasz system żywnościowy jest dysfunkcyjny Olivier DeSchutter / Clapp Jennifer Prof. Olivier De Schutter i Jennifer Clapp z IPES-Food o prawdziwych przyczynach kryzysu związanego z zalewem polskiego rynku przez ukraińskie zboże.
Polska kuchnia bezmięsna, czyli o wege-historii słów kilka Karolina Bloch / Anna Lewandowska Polska – można by pomyśleć, że to kraj schabowym i golonką płynący. Dzisiaj jednak obserwujemy rosnącą popularność restauracji wegetariańskich i wegańskich, a w pozostałych opcje wege stają się raczej zasadą niż wyjątkiem.