W cieniu obór, chlewni i kurników. Hodowla zwierząt a klimat Jarosław Urbański Czy indywidualne wybory konsumenckie i inne podejścia rynkowe mogą złagodzić kryzys klimatyczny?
Bez współpracy ze społeczeństwem nie będzie zmian Ewa Jakubowska-Lorenz Rolnictwo może i powinno odegrać kluczową rolę w powstrzymaniu zmian klimatu i wymierania gatunków. Jednak, by tak się stało, musi się ono zmienić. Tego domagali się uczestnicy 10. demonstracji „Wir haben es satt” („Mamy dość”).
Nie ma społecznego poparcia dla ferm przemysłowych Jarosław Urbański Zdecydowana większość Polaków odrzuca fermy przemysłowe, dlaczego zatem powstaje ich coraz więcej?
Planeta pyta: jaka żywność na XXI wiek? Zapraszamy na II Forum Suwerenności Żywnościowej – święto dobrej, etycznie wytwarzanej żywności, które odbędzie się w dniach 30.01 – 2.02 2020 r. w Warszawie.
Dlaczego musimy zakończyć etap przemysłowego rolnictwa? Piotr Skubała O kluczowym znaczeniu drobnego rolnictwa, tradycyjnych metod ekologicznych i demokratyzacji systemu żywnościowego dla przeciwdziałania zmianie klimatu.
Nie tylko od rolników zależy, co mamy na talerzu Ewa Sufin-Jacquemart Wspólna Polityka Żywnościowa dla Unii Europejskiej poszukuje najszerszej możliwej zgody co do tego, co trzeba zrobić, aby stworzyć zrównoważony system żywnościowy.
Macedonia Północna – kraj szczęśliwych krów i owiec Aleksandar Gjorgijevski O nadziejach na rozwój rolnictwa ekologicznego w Północnej Macedonii – z Aleksandarem Gjorgjievskim rozmawia Ewa Sufin-Jacquemart
KOMISARZ NADZIEJA…? Justyna Zwolińska Czy i na ile Januszowi Wojciechowskiemu – nowemu komisarzowi ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich, uda się urzeczywistnić składane obietnice.
Dieta cud, czyli dlaczego duszone warzywa są super, a duszona cielęcina już nie? Ewa Skotalczyk Czy i jak odżywianie ma wpływ na zachorowalność na nowotwory.