Czego nie pokazuje raport NIK Katarzyna Sosnowska Z raportu wyłania się obraz idealnej placówki, w której prowadzi się badania sprzedawane następnie na zewnątrz, płaca zatrudnionych osób powiązana
Na czym stoi wieś polska Marcin Wrzos W powszechnym przekonaniu wstąpienie do Unii Europejskiej stworzyło dogodne warunki dla modernizacji polskiego rolnictwa. Do końca maja br. na wieś trafiło ponad 139 mld zł. Efekty widać gołym okiem. Niestety w tym zachwycie nad bogacącą się wsią umyka szereg negatywnych zjawisk, które są skutkiem zachodzących przemian.
Między globalną Europą a globalnym Południem Bartłomiej Kozek Czy Unia Europejska może stanowić inspirację dla innych regionów świata? A może odwrotnie – to Europejczycy powinni się dziś uczyć
Przystań w miejskim zgiełku Andrzej Szeremeta Ogródki działkowe nie są reliktem przeszłości. Spełniają wiele funkcji społecznych, gospodarczych, rekreacyjnych, integracyjnych i ekologicznych. Działki to lepsza jakość życia w mieście.
Natura 2000: między turystyką a ekologią Jolanta Kamieniecka Natura 2000 to sieć obejmująca dziedzictwo środowiska naturalnego kontynentu europejskiego. Jego najcenniejsze elementy są wyodrębniane i chronione według tych samych reguł we wszystkich krajach UE. Polska od 2004 r. ma obowiązek włączenia najcenniejszych zasobów przyrodniczych kraju do tego programu. W 2005 r. w Instytucie na rzecz Ekorozwoju (InE) utworzyliśmy portal internetowy „Natura 2000 a turystyka”.
Szlachetni idealiści i przeciwnicy przeciwników Klaudia Wojciechowicz Czy uprawy GMO mają w ogóle zwolenników? Pytanie tylko z pozoru absurdalne; dyskusja od dawna już nie toczy się między
Co trzeba wiedzieć o GMO Katarzyna Lisowska Podstawowe fakty o GMO: kontrowersje wokół GMO, GMO w rolnictwie, GMO na świecie, GMO w Europie, czy żywność GMO jest bezpieczna dla zdrowia, pestycydy w żywności GMO, koegzystencja upraw tradycyjnych i GMO, sytuacja prawna w Polsce, czy Polska może wprowadzić zakaz upraw GMO.
Miasto wolne od strachu Bartłomiej Kozek Kiedy przestrzeń publiczna jest naprawdę publiczna? Co bardziej sprzyja bezpieczeństwu – banki czy klubokawiarnie? Czy możemy być i wolni, i bezpieczni? I czy policja musi nas „wychowywać”? Relacja z debaty „Wolność zamiast strachu” zorganizowanej 11 września przez Fundację Panoptykon.
Śmieciowe jedzenie Michał Simon Użycie polepszaczy sprawia, że deklarowana wartość produktu odbiega od rzeczywistej. Dodając cukier do „soków owocowych” możemy uzyskać intensywniejszy smak przy mniejszej ilości surowca. W przypadku wędlin powszechne jest dodawanie środków wiążących wodę oraz tańszego białka sojowego. „Śmieciowe jedzenie” tylko pozornie jest tańsze – w rzeczywistości kupujemy wszak nie to, za co płacimy.