Walki chłopskie dziś Przemysław Wielgosz Nie jest przesadą stwierdzenie, że od rozstrzygnięcia tych walk zależeć będzie los nas wszystkich, także na globalnej Północy.
Agroekologia jako alternatywa dla rolnictwa przyjaznego dla klimatu Michel Pimbert Rolnictwo przyjazne dla klimatu i agroekologia nie są pojęciami wymiennymi, a stosowane przez nie metody nie są łatwe do pogodzenia. Reprezentują one dwie fundamentalnie różne wizje rozwoju i dobrobytu.
Dramatyczna klęska bawełny GMO w Indiach Redakcja Raport organizacji Soil Association, pokazuje, jak zmodyfikowana genetycznie bawełna (GMO) niemal całkowicie zdominowała produkcję bawełny w Indiach, a następnie obiecywany sukces GMO gwałtownie zamienił się w klęskę.
Produkty nowych technik modyfikacji genetycznej powinny podlegać ścisłej kontroli Redakcja Naukowcy: Nowe techniki hodowli roślin są technologiami modyfikacji genetycznej (GMO) ze wszystkimi wiążącymi się z tym zagrożeniami.
Glifosat a rak: Nauka na sprzedaż Według nowego raportu organizacji GLOBAL 2000, Monsanto i inni producenci glifosatu celowo fałszowali dowody naukowe dotyczące jego wpływu na zdrowie publiczne
Głód jest problemem politycznym Olivier DeSchutter Były Specjalny Sprawozdawca ONZ ds. Prawa do Żywności, Olivier De Schutter o przyczynach głodu na świecie, alternatywnych sieciach żywnościowych, demokracji żywnościowej, biotechnologii, GMO i Trybunale Monsanto.
Podążając śladami Gandhiego Scott London / Vandana Shiva O ekologii i sprawiedliwości społecznej, feminizmie, fizyce kwantowej, bioróżnorodności, biopiractwie, przeludnieniu i nadziei na przyszłość – Vandana Shiva w rozmowie ze Scottem Londonem.
GMO – zagrożenia dla gatunków i ekosystemów Ludwik Tomiałojć GMO – spojrzenie biologa: profesor Ludwik Tomiałojć o możliwych zagrożeniach dla gatunków i ekosystemów.
Jedzenie jest modne. Rolnicy mniej Nina Bąk / Jakub Rok Książki kucharskie przybierają dziś formy modowych żurnali. Żywność jest modna, rolnicy mniej. W szale mody na organic, bio, vegan, gluten-free i fair trade, mało kto dostrzega mechanizmy działania branży spożywczej.