10 faktów o rolnictwie chłopskim w UE Zajmując 30%-50% całkowitej powierzchni rolnej, drobne gospodarstwa wytwarzają żywność dla mieszkańców Europy. Są znacznie bardziej produktywne w przeliczeniu na hektar ziemi.
Suwerenność żywnościowa szansą dla polskiej wsi W dniach 25-28.01. 2018 roku w Warszawie odbyło się Forum Suwerenności Żywnościowej, które zgromadziło ponad 120 osób działających na rzecz zmiany przemysłowego modelu produkcji i dystrybucji żywności,
Walki chłopskie dziś Przemysław Wielgosz Nie jest przesadą stwierdzenie, że od rozstrzygnięcia tych walk zależeć będzie los nas wszystkich, także na globalnej Północy.
Agroekologia jako alternatywa dla rolnictwa przyjaznego dla klimatu Michel Pimbert Rolnictwo przyjazne dla klimatu i agroekologia nie są pojęciami wymiennymi, a stosowane przez nie metody nie są łatwe do pogodzenia. Reprezentują one dwie fundamentalnie różne wizje rozwoju i dobrobytu.
UE nie wykorzystuje szansy na uwolnienie się od glifosatu 27 listopada kraje członkowskie UE poparły nowe, pięcioletnie zezwolenie na stosowanie kontrowersyjnego środka chwastobójczego, glifosatu.
Społeczeństwo obywatelskie odrzuca GMO na konferencji FAO Organizacje obywatelskie odrzucają GMO na konferencji FAO i apelują o agroekologię dla zapewnienia odporności na zmiany klimatu i bezpieczeństwa żywnościowego.
Dlaczego wszyscy potrzebujemy Deklaracji Praw Chłopów ? 15 listopada w Bukareszcie rozpoczyna się Publiczna Konferencja w sprawie przyjęcia przez ONZ „Deklaracji praw chłopów i innych ludzi pracujących na obszarach wiejskich”.
COP23: La Via Campesina apeluje o zmianę systemu w oparciu o agroekologię Chłopi, drobni rolnicy i ludy tubylcze „karmią świat i chłodzą planetę” – przesłanie La Via Campesiny na COP23.
Produkty nowych technik modyfikacji genetycznej powinny podlegać ścisłej kontroli Redakcja Naukowcy: Nowe techniki hodowli roślin są technologiami modyfikacji genetycznej (GMO) ze wszystkimi wiążącymi się z tym zagrożeniami.