Dieta cud, czyli dlaczego duszone warzywa są super, a duszona cielęcina już nie? Ewa Skotalczyk Czy i jak odżywianie ma wpływ na zachorowalność na nowotwory.
Owady odchodzą w ciszy Katarzyna Jagiełło Mamy szóste wymieranie, a jego częścią jest owadzi Armageddon. Owady znikają na całym świecie. Znikają cicho, skutecznie zabierając ze sobą swoją darmową pracę.
Epidemiczne oddziaływanie ferm przemysłowych Jarosław Urbański W ostatnich dziesięciu latach wyraźnie wzrosła liczba wydanych pozwoleń na budowę dużych ferm przemysłowych. O hodowlach wielkoprzemysłowych i skutkach dla zdrowia i środowiska pisze Jarosław Urbański
Środowisko naukowe apeluje do UE o odrzucenie umowy z Mercosur Umowa o wolnym handlu z Argentyną, Brazylią, Paragwajem i Urugwajem promuje promuje postępujące wylesianie oraz industrializację rolnictwa w Ameryce Południowej, a jednocześnie zagraża lokalnej produkcji rolnej w Europie.
Presja USA na deregulację nowych GMO w UE Rok po przełomowym wyroku Trybunału Sprawiedliwości UE, który uznał, że nowe techniki inżynierii genetycznej muszą podlegać obowiązującym w Unii Europejskiej przepisom dotyczącym GMO, przemysłowe grupy lobbystyczne i rząd USA wzmagają naciski na UE, aby je zderegulowała.
Sztuczne mięso – następny krok w historii żywnościowego imperializmu Vandana Shiva Indyjska uczona i aktywistka, dr Vandana Shiva o ciemnej stronie sztucznego mięsa i roślinnych burgerów GMO.
Dlaczego Agroekologia? Jan Skoczylas Dlaczego agroekologia w ramach suwerenności żywnościowej jest jedynym realnym rozwiązaniem kryzysu, w jakim znalazł się przemysłowy system żywnościowy.
Zrównoważona polityka rolna. Wybór czy konieczność? Ruta Śpiewak To jakie będzie rolnictwo, ma znaczenie dla nas i naszych dzieci, gdyż decyduje o tym, co jemy, ale też o jakości naszego środowiska naturalnego: wód, powietrza, roślin, zwierząt i gleb oraz o jakości życia na wsi.
Polskie rolnictwo z „Krową+” w tle Komentarz Greenpeace Polska do zarysów programu wsparcia rolnictwa przedstawionego na konwencji PiS i nazwanego już dość powszechnie programem „krowa+”