Biogospodarka – przyszłość rolnictwa czy utopia? Robert Borek Biogospodarka jest postrzegana jako innowacyjny model gospodarki przyjaznej środowisku. Chociaż stanowi istotny filar rozwoju ekonomicznego UE, spełnianie przez biogospodarkę celów środowiskowych i społecznych pozostaje dużym wyzwaniem.
Polska się ośmieszy, czyli system kaucyjny bez puszki Polska stanie się samotną wyspą na mapie systemów kaucyjnych Europy pod względem ich wydajności. System, który ma objąć wyłącznie plastikowe butelki jednorazowe po raz kolejny pokazuje, że rządzący za nic mają nie tylko środowisko, społeczeństwo, ale i również wnioski płynące z działających w Europie systemów kaucyjnych.
Pestycydy na talerzu to tylko wierzchołek góry lodowej. Ale jest nadzieja Ewa Sufin-Jacquemart Strategia „Od pola do stołu” budzi emocje w sektorze rolno-spożywczym. Podsyca je sektor agrochemiczny – główny beneficjent rolnictwa napędzanego chemicznie. Czy wyznaczone cele uda się wdrożyć w politykę rolną poszczególnych krajów?
Akcja Czysta Odra – 850 km edukacji ekologicznej Ponad 15 tys. wolontariuszy z Polski, Czech i Niemiec w ciągu 10 dni zebrało ponad 120 ton odpadów w ramach pierwszej edycji międzynarodowej Akcji Czysta Odra. To największa tego typu inicjatywa ekologiczna w Polsce w Dorzeczu Odry.
Czy wegański świat jest możliwy? Paulina Kramarz Opowieści o czystym mięsie mogą uwieść. Podobnie, jak te o wegeburgerach, wege parówkach, kaszance wegańskie. Tylko czy naprawdę technologie te są prawdziwą alternatywą do przemysłowej hodowli zwierząt?
Reklamy mięsa z kieszeni podatników Jakub Kwiatkowski Spadające spożycie mięsa w UE doprowadziło unijnych urzędników do desperackich kroków: pod pretekstem wspierania rolnictwa postanowili oni finansować kampanie promujące produkty z hodowli przemysłowych.
Z przyrodą, a nie przeciw niej. Rolnik Roku 2021 Halszka Gronek / Patryk Kokociński Podczas gali towarzyszącej Międzynarodowym Targom Potato Poland 2021 odbyło się uroczyste wręczenie nagród w krajowym etapie konkursu Rolnik Roku regionu
Dieta dobra dla Planety Maria Staniszewska Półki sklepowe są pełne taniej żywności, praktycznie „na każdą kieszeń”, a nieustające promocje powodują, że w skali kraju 30% żywności marnuje się – po prostu trafia do śmietnika. Wzrosło również spożycie mięsa – obecnie to średnio 78,5 kg na osobę rocznie.
Minister Henryk Kowalczyk powinien użyć choćby Google’a Aktywiści apelują, by minister rolnictwa poparł Koniec Epoki Klatkowej. Według ostatniego badania opinii publicznej za zakazem hodowli klatkowej opowiedziało się 63% dorosłych Polaków i Polek.