Jak schudnąć
Chińscy lekarze naturaliści od tysięcy lat stosują metodę, która pozwala nie tylko zrzucić zbędne kilogramy, ale też uniknąć efektu jo-jo, czyli powrotu do dawnej wagi.
W świetle medycyny chińskiej otyłość spowodowana jest wieloletnim wychłodzeniem organizmu wskutek niewłaściwej diety. Jeśli w codziennym menu dominują pokarmy określane jako orzeźwiające i wychładzające (patrz: tabela), dochodzi do zaburzenia równowagi energetycznej. Wychłodzony organizm coraz bardziej domaga się pożywienia, by uzupełnić niedobór potrzebnej energii, a ściślej: domaga się pokarmów ocieplających i rozgrzewających. Niestety, niedogrzany organizm zwykle nie dostaje odpowiedniego pożywienia, bowiem ludzie cierpiący na otyłość najczęściej sięgają po nieodpowiednie pokarmy (kanapki, sałatki, ciastka, itp.), które jeszcze bardziej wyziębiają ustrój. W efekcie łaknienie pojawia się znów i znów i spirala się nakręca. Wyziębiony organizm zaczyna obudowywać się coraz większą ilością tkanki tłuszczowej, by cenna energia, której ma niedobór, nie ulatywała.
Żołądek – jak całe ciało – też pozostaje w nierównowadze i z roku na rok trawi coraz gorzej. Niestrawione resztki pokarmu zalegają w przewodzie pokarmowym, w końcu tworzy się z nich tzw. śluz, niezwykle niebezpieczny dla zdrowia. Śluz gromadzi się w organizmie, twardnieje i blokuje kanały energetyczne. Część śluzu lokuje się w woreczku żółciowym i nerkach, tworząc kamienie, część, w formie złogów, obudowuje naczynia krwionośne, powodując miażdżycę, z reszty śluzu tworzą się opuchlizny, zatory i ropnie.
Według Chińczyków leczenie otyłości nie jest trudne. Należy jednak uzbroić się w cierpliwość, bo trwa to zwykle kilka miesięcy, a nawet rok. Najważniejsza jest dieta. Należy spożywać produkty mające energię ocieplającą i rozgrzewającą, unikać zaś tych, które wychładzają i orzeźwiają (neutralne można jeść, ale po poddaniu ich obróbce cieplnej, bowiem wówczas ogrzewają organizm). Należy pamiętać, by dietę dostosować do pory roku: zimą jadać głównie produkty rozgrzewające i ocieplające oraz neutralne, latem zaś przede wszystkim ocieplające i neutralne. W szczególnie gorące dni można sobie pozwolić na produkty odświeżające, ale jeść je z umiarem.
Ważne jest, by spożywać jak najwięcej produktów gotowanych. W miesiącach chłodnych wszystkie posiłki powinny być gotowane. W tym czasie nie powinno się jadać surowizny lub jeść ją bardzo rzadko – owoce i warzywa powinny być gotowane, duszone lub suszone. (Co prawda medycyna chińska nie zna pojęcia witamin, ale nalega, by gotując produkty, wrzucać je na wrzątek – medycyna zachodnia radzi to samo, bowiem większość witamin zostaje zachowana). Latem należy spożywać przynajmniej dwa gotowane posiłki. Należy pamiętać, że trawienie musi odbywać się w odpowiedniej temperaturze, dlatego żołądek należy wciąż ogrzewać – potrawa musi być nie tylko gotowana, ale i ciepła. Surowe owoce, warzywa czy kanapki żołądek musi najpierw ogrzać, by dały się strawić, a jeśli nie ma wystarczającej ilości energii, potrawy te zostają strawione w części, a z reszty tworzy się wspomniany śluz. Dlatego tak ważne jest jedzenie gotowanych potraw. Nie wolno pić, ani tym bardziej popijać potraw zimnymi napojami, bo chłód paraliżuje żołądek i uniemożliwia prawidłowy proces trawienny. Niedogrzany żołądek mają wszyscy stali bywalcy barów typu fast-food. Większość z nich cierpi na nadwagę, bowiem zimne napoje są jedną z przyczyn otyłości. Ci, którzy w to nie wierzą, niech popatrzą na brzuch statystycznego piwosza – trunek ten pijany jest na ogół po schłodzeniu.
Ustalając dietę, należy pamiętać o cudownych właściwościach ognia, który z produktu orzeźwiającego czy wychładzającego może zrobić produkt rozgrzewający. Dlatego gruszki czy banany można jeść w diecie odchudzającej, pod warunkiem, że gotuje się je min. 30 minut z mielonymi goździkami, cynamonem itp. Ważne, by jeść mało a często, bowiem niedogrzany żołądek nie jest w stanie strawić dużych porcji. Należy dokładnie przeżuwać każdy kęs, gdyż ślina ma właściwości rozgrzewające. I rzecz równie ważna: w czasie chłodów koniecznie ubierać się ciepło, szczególnie zaś chronić nerki, bo to one są odpowiedzialne za równowagę energetyczną organizmu.
Il. – miara krawiecka na podst. zdjęcia Isabelle Grosjean ZA w Wikimedia commons.
Jeśli nie zaznaczono inaczej, materiał nie może być powielany bez zgody redakcji.