Rolnictwo jutra Louise Knops Zieloni walczą o to, by zachować Wspólną Politykę Rolną, ale w zupełnie innym kształcie. Z polityki na rzecz produkcji powinna stać się zintegrowaną polityką żywnościową, która ponownie połączyłaby producentów i konsumentów.
Rolnictwo ekologiczne w Hiszpanii odporne na kryzys Birgit Weiss Na tle hiobowych wieści o fatalnej sytuacji gospodarczej Hiszpanii rozwój rolnictwa ekologicznego w tym kraju napawa optymizmem. Jednak pomimo swego potencjału sektor produkcji ekologicznej nadal zmaga się z istotnymi barierami rozwoju.
Nie dla chłopa biomasa Jacek Purat Lasy Państwowe umożliwiały do niedawna mieszkańcom wsi pozyskiwanie drewna na opał z wyrębów leśnych. Po wywózce drewna okoliczni mieszkańcy mogli się zgłaszać do leśniczego o pozwolenie oczyszczenia pozostawionych resztek drewna: gałęzi, resztek skręconych pniaków czy korzeni nienadających się na budulec. Teraz sytuacja się zmieniła.
Hawajczycy nie chcą GMO Imani Altemus-Williams Z powodu potęgi przeciwnika aktywiści anty-GMO działają jednocześnie na wielu frontach. Organizują masową edukację, popierają suwerenność żywnościową bez GMO, wywierają nacisk w celu stworzenia ochrony prawnej. Zwłaszcza edukację postrzegają jako element decydujący o zwycięstwie.
Zieloni i rolnicy – nowy sojusz José Bové / Benoît Lechat Zieloni chcą zmienić kierunek unijnej Wspólnej Polityki Rolnej (WPR) tak, by była bardziej zielona – gdyż tylko wtedy będzie ona
Czy jesteśmy zabezpieczeni przed GMO? Krystyna Słodczyk Zbyt dużo jest w ustawie i rozporządzeniach niejasności i znaków zapytania. Konieczne jest jak najszybsze kompleksowe uregulowanie spraw GMO. Jesteśmy
„Co będzie z naszymi córkami?” Ewa Charkiewicz „Wychodzimy na zero”, mówi pani Pustoła, która od 30 lat wraz z mężem prowadzi gospodarstwo pod Piasecznem, w Mazowieckiem. Gospodarstwo
Siedem miliardów powodów Philip Lymbery W październiku 2010 r. liczba ludności na świecie osiągnęła 7 miliardów. Czy w nakarmieniu coraz liczniejszych rzesz ludzi może pomóc
Żywność idealna? Andrzej Szeremeta Żywność ekologiczna nie jest idealna, ale jest najlepszą dostępną na rynku. Na razie jej ceny są wysokie, ale wraz z