Ścieżka poza wymieranie i ucieczkę: powrót do Ziemi, regeneracja i dzielenie się Vandana Shiva Przesłanie indyjskiej aktywistki na rzecz suwerenności żywnościowej i uczonej, dr Vandany Shivy z okazji Światowego Dnia Ochrony Środowiska, 5 czerwca 2020.
Konkurs na najtroskliwszy Ogród Permakultury Zapraszamy do udziału w konkursie na najtroskliwszy Ogród Permakultury.
Rolnictwo cyfrowe – za i przeciw Maria Staniszewska Profesor Maria Staniszewska o plusach i minusach lansowanego przez Komisję Europejską, m.in w ramach projektu nowej Wspólnej Polityki Rolnej, rolnictwa cyfrowego.
Co proponuje nam strategia “Od pola do stołu”? Justyna Zwolińska Nowa europejska polityka Od pola do stołu – co to jest i jak Wspólna Polityka Rolna powinna się zmienić w dobie zmian klimatu, zagrożeń suszą i pandemią
Na czasy pandemii Rolnictwo Wspierane przez Społeczność W czasach COVID-19 Rolnictwo Wspierane przez Społeczność jest bezpieczną i odporną alternatywą dla rolnictwa przemysłowego – oświadczenie międzynarodowej sieci URGENCI.
Cyfryzacja – przyszłość rolnictwa? Obecne plany reformy polityki żywnościowej i rolnej, w szczególności Wspólnej Polityki Rolnej, przedstawiają cyfryzację jako uniwersalne rozwiązanie dla rolnictwa bardziej przyjaznego środowisku. Czy rzeczywiście tak jest?
Szkolenie liderów Agroekologii AgroPermaLab Joanna Perzyna Kiedy i forma nauczania, i jego treść są zupełnie odmienne od tych znanych ze szkolnych koszmarów, edukacja dostaje drugą szansę. I nazywa się Szkoleniem Liderów Agroekologii.
Nowa strategia „Od pola do stołu” Stanowisko Europejskiej Koordynacji Via Campesina ws. nowej strategii UE „Od pola do stołu”
O żywności. Czas na zmianę od pola do stołu Ewa Sufin-Jacquemart Komisja Europejska ogłosiła projekt pod nazwą Europejski Zielony Ład. Jedna z jego części dotyczy rolnictwa i żywności. To strategia „od pola do stołu”.