Bruksela oszczędza energię Évelyne Huytebroeck Bruksela to jedna z najbardziej zielonych stolic w Europie. W ciągu 10 lat belgijskim Zielonym udało się zmniejszyć o 25% przeciętne zużycie energii na głowę mieszkańca. Jak tego dokonali?
Igrzyska nie służą przyrodzie Grzegorz Bożek / Michał Wszołek Z Grzegorzem Bożkiem, redaktorem naczelnym Miesięcznika Dzikie Życie i rzecznikiem prasowym Stowarzyszenia Pracownia na rzecz Wszystkich Istot, rozmawia Michał Wszołek.
Norki, śmierdzący biznes Ewa Koś / Marcin Wrzos Fermy norek nie generują wielu miejsc pracy, a towarzyszą im duże koszty środowiskowe. Pozostaje niesmak, wielki smród i niechęć do lokalnej władzy, która nie jest w stanie zabezpieczyć potrzeb mieszkańców. Ewa Koś w rozmowie z Marcinem Wrzosem.
Energia dla serca Europy Bartłomiej Kozek Jakie zmiany w systemach energetycznych w krajach Europy Środkowej zaszły w ostatnich latach? Jak wiele o polityce, realizowanej przez sąsiadów wie się w Czechach, Niemczech i w Polsce? Fundacja im. Heinricha Bölla postanowiła to sprawdzić.
Pompowanie węglowej bańki Carl Schlyter Przez ostatnie dekady rynki inwestowały w szkodliwe dla środowiska gałęzie gospodarki, takie jak sektor paliw kopalnych czy spekulacje finansowe. Napędzały one niezrównoważony rozwój i kto wie, czy na naszych oczach nie tworzą właśnie kolejnej bańki – tym razem węglowej.
Kryzys fiskalny i szanse ekologicznej transformacji Theodota Nantsou Recepty, które narzuca się Grecji jako sposób na wyjście z kryzysu, oparte są na wątpliwych ekonomicznych dogmatach. Ale kryzys to również szansa na ekologiczną transformację gospodarki.
Miasta – ekofabryki przyszłości Dirk Holemans W miarę szybko postępującej urbanizacji miasta będą stawać się coraz ważniejszym elementem przejścia w stronę gospodarki niskowęglowej. Mogą odegrać w nim rolę wiodącą, pracując nad stworzeniem miejskiej gospodarki cyrkularnej i slow economy.
Rolnictwo, ekologia i bezpieczeństwo żywnościowe Jacek Purat Wielu mieszkańców wsi zdaje sobie sprawę z potrzeby poprawy jakości żywienia i systemów dystrybucji żywności. Potrzeba wzmocnienia istniejącego sektora ekologicznych gospodarstw rolnych oraz wsparcia dla ekologizacji tych gospodarstw, które są dziś oparte na wysokim stopniu chemizacji.
Ku zrównoważonej transformacji przemysłowej MollyScott Cato / Jonathan Essex Zielona transformacja gospodarki wymaga od nas również stawiania pytań o to, w jaki sposób funkcjonują i do kogo należą nasze miejsca pracy.