Sztuczne mięso – następny krok w historii żywnościowego imperializmu Vandana Shiva Indyjska uczona i aktywistka, dr Vandana Shiva o ciemnej stronie sztucznego mięsa i roślinnych burgerów GMO.
Rowerzyści posprzątają Mazury! 26 lipca w Giżycku rozpocznie się IV edycja projektu edukacyjnego „Cycling Recycling”.
Dlaczego Agroekologia? Jan Skoczylas Dlaczego agroekologia w ramach suwerenności żywnościowej jest jedynym realnym rozwiązaniem kryzysu, w jakim znalazł się przemysłowy system żywnościowy.
Grozi nam polsko-czeski konflikt w sprawie rozbudowy Kopalni Turów Redakcja Co jest ważniejsze – woda i dobre stosunki sąsiedzkie czy węgiel brunatny? Komunikat Stowarzyszenia Ekologicznego EKO-UNIA
Aktywizm w obliczu katastrofalnego upadku ekosystemów Barbara Cecil / Dahr Jamail Gdy to, co nie do pomyślenia, staje się oczywiste, nieuchronnie pojawia się pytanie: co robić? Czym jest aktywizm w kontekście upadku?
Przyszłość Polski w roku 2049 z perspektywy wsi Przemysław Sadura W kraju trwa sezon wyborczy, rozpoczęty jesienią zeszłego roku wyborami samorządowymi, którego kolejnymi etapami są tegoroczne wybory europejskie i parlamentarne, a także przyszłoroczne prezydenckie.
Utrata bioróżnorodności szkodzi ludziom tak samo jak zmiany klimatu Redakcja Trwa szóste planetarne wymieranie. Przyroda zanika na całym globie w tempie niespotykanym dotąd w ludzkiej historii, a tempo zagłady gatunków przyspiesza.
Zrównoważona polityka rolna. Wybór czy konieczność? Ruta Śpiewak To jakie będzie rolnictwo, ma znaczenie dla nas i naszych dzieci, gdyż decyduje o tym, co jemy, ale też o jakości naszego środowiska naturalnego: wód, powietrza, roślin, zwierząt i gleb oraz o jakości życia na wsi.
Polskie rolnictwo z „Krową+” w tle Komentarz Greenpeace Polska do zarysów programu wsparcia rolnictwa przedstawionego na konwencji PiS i nazwanego już dość powszechnie programem „krowa+”