Solidarność w Europie, solidarność na świecie Vera Koronaki Kwestia migrantek i migrantów jest prawdziwym testem solidarności, zarówno w obrębie Europy, jak i na skalę globalną.
O Europę gościnną Jean Lambert Unia Europejska jest dla mnie projektem poszerzania gościnności i czynienia z niej rzeczywistości doświadczanej przez każdego i każdą z nas. Aby taka gościnność stała się faktem, musimy zmierzyć się z szeregiem skomplikowanych kwestii.
Złe prognozy dla globalnego Południa Franza Drechsel / Ska Keller W lipcu rozpoczęły się negocjacje w sprawie TTIP – umowy o wolnym handlu między Unią Europejską a USA. Jak podpisanie porozumienia wpłynie na sytuację globalnego Południa?
Potencjał wiejskiej gospodarki Alexander Bonde Wieś ma potencjał tworzenia dobrobytu. Aby go wykorzystać, trzeba harmonijnie połączyć produkcję rolną, ochronę przyrody i turystykę – pisze zielony minister Badenii-Wirtembergii ds. wsi i ochrony konsumentów Alexander Bonde.
Bitwa o węgierskie rolnictwo Rebeka Szabó Grabież ziemi uchodzi za problem państw rozwijających się. Dziś jednak dotyka także Węgier – pisze posłanka do węgierskiego parlamentu Rebeka Szabó.
Pora na rewolucję żywnościową Redakcja Polityka rolna pozbawiona oparcia w refleksji nad więzią między społeczeństwami a środowiskiem skazana jest na porażkę – przekonuje redakcja „Green European Journal” we wstępie do numeru poświęconego rolnictwu i żywności.
Paradoks globalnego rynku żywności Thomas Lines Czemu żywność drożeje, a mimo to rolnicy ledwie wiążą koniec z końcem? – wyjaśnia badacz rynków towarowych Thomas Lines.
Ekożywność po belgijsku Louise Knops Ekologiczne stołówki, wspieranie miejskiego rolnictwa, skrócone łańcuchy dostaw – to tylko kilka z wielu pomysłów, jakie wprowadzają w życie belgijscy Zieloni.
Grecja: kryzys żywnościowy a społeczeństwo Kostas Loukeris Jeśli jesteś tym, co jesz, to kim jesteś, kiedy nie jesz? Kryzys gospodarczy w Grecji zmusza ludzi do ponownego przemyślenia swojego związku z pożywieniem – z obiecującymi skutkami.