Desery na zdrowie

Jerzy Masłowski
7 lutego 2013

Tradycyjna medycyna chińska zaleca w leczeniu chorób rozmaite produkty żywnościowe. Często pacjent realizuje receptę nie w aptece, a w… restauracji, gdzie kucharz przez określoną liczbę dni przyrządza potrawę zgodnie ze wskazaniami naturoterapeuty. W leczeniu niektórych schorzeń dużą rolę odgrywają smaczne desery. Oto niektóre z nich.

PUDDING Z MARCHWI

(na wzmocnienie żołądka)

1 kg marchwi, pół kostki masła, pół litra mleka (może być sojowe), 25 dag cukru, 3 łyżki rodzynków, 3 łyżki wiórków migdałowych (lub wiórków kokosowych)

Marchew oskrobać, zetrzeć na drobnej tarce. W garnku roztopić masło i włożyć startą marchew. Przez kilka minut gotować na średnim ogniu bez przerwy mieszając, aby się nie przypaliła. Następnie dodać mleko, cukier, rodzynki i migdały. Gotować kilkanaście minut aż zgęstnieje i będzie stanowić jednolitą masę. Wyłożyć pudding na talerz. Gdy ostygnie, uformować okrągły placek o grubości 3 cm. Włożyć do lodówki. Po pół godzinie podzielić na trójkąty i podawać jako przekąskę.

Uwaga! Przy nadkwasocie przyrządzać pudding bez cukru!

LEGUMINA

(na wzmocnienie nerwów)

25 dag zmielonych orzechów laskowych, 5 dag zmielonych migdałów, 35 dag brązowego cukru, półtora szklanki tłustego mleka, 3 łyżki masła

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w garnku, postawić na mały ogień i gotować przez 15 minut często mieszając (gdy mieszanina gęstnieje – mieszać bez przerwy). Zmniejszyć ogień do minimum. Kiedy utworzy się jednolita masa i zacznie odchodzić od dna garnka, przełożyć ją na posmarowany tłuszczem talerz, poczekać aż ostygnie. Mokrymi palcami uformować placek o grubości 3 cm. Gdy stężeje, pokroić na kawałki i każdy z nich ozdobić np. orzechem lub migdałem.

PIECZONE JABŁKA

(na wzmocnienie odporności)

4 duże, winne jabłka, 100 ml czerwonego wina, szczypta cynamonu, szczypta imbiru, 2 mielone goździki, 4 łyżeczki drobno posiekanych migdałów, 4 łyżeczki konfitury wiśniowej

Jabłka umyć, osuszyć, wydrążyć gniazda nasienne. Wino zagotować z cynamonem, imbirem i goździkami. Następnie jabłka ułożyć w żaroodpornym naczyniu i polać winem. Do wydrążonych otworów włożyć posiekane migdały, a na wierzch po łyżeczce konfitury. Piec pół godziny w temp. 180 stopni. Podawać na gorąco, polane sosem z pieczenia.

DESER Z KASZY MANNY

(na wzmocnienie wątroby)

Pół szklanki kaszy manny, 2 kwaśne jabłka, 1 łyżka miodu wielokwiatowego, 2 łyżki rodzynków, 2 łyżki konfitury z żurawiny

2 szklanki wody zagotować, powoli wsypywać kaszę nieustannie mieszając. Gdy zgęstnieje, zdjąć z ognia. Odczekać 2 minuty, po czym dodać 2 starte jabłka, miód i rodzynki. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do pucharków i ozdobić konfiturą.

Smacznego!

Jeśli nie zaznaczono inaczej, materiał nie może być powielany bez zgody redakcji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *