Wyobraź sobie … czysty, zdrowy Bałtyk Ewa Leś Dopiero wiosna, a już niektórzy myślą o wakacjach. Istnieje jednak ryzyko, że w przeciągu najbliższych dekad nie odpoczniemy nad polskim morzem beztrosko i w pełni, a budżety gmin nadmorskich się odchudzą.
Nowa strategia „Od pola do stołu” Stanowisko Europejskiej Koordynacji Via Campesina ws. nowej strategii UE „Od pola do stołu”
O żywności. Czas na zmianę od pola do stołu Ewa Sufin-Jacquemart Komisja Europejska ogłosiła projekt pod nazwą Europejski Zielony Ład. Jedna z jego części dotyczy rolnictwa i żywności. To strategia „od pola do stołu”.
Poprawa dobrostanu kur niosek: ranking sieci sklepów Aktywiści Stowarzyszenia Otwarte Klatki w ramach kampanii “Jak one to znoszą?” opracowali ranking sieci sklepów, które do końca 2019 roku wydały deklarację o wycofaniu ze sprzedaży jaj z chowu klatkowego najpóźniej do 2025 roku.
Aktywizm humanistyczny? Hanna Schudy Czym jest życie i co po nim, jaka czeka nas przyszłość… oto egzystencjalne pytania, które zadawała kiedyś filozofia czy nauki humanistyczne.
Prawa zwierząt a Wspólna Polityka Rolna Justyna Zwolińska Nowe rozdanie Wspólnej Polityki Rolnej (WPR) nadchodzi wielkimi krokami. Oczywiście ma być ona konkurencyjna w globalnej skali, ale także coraz bardziej zielona, chroniąca klimat i zasoby środowiska naturalnego, w szczególności glebę i wodę.
Co naukowcy mówią politykom? Apel o zmiany we Wspólnej Polityce Rolnej Naukowcy wiedzą, jak sprawić, by 36% unijnego budżetu i połowa gruntów w UE przyczyniły się do przeciwdziałania zmianie klimatu i utracie bioróżnorodności.
Apel Koalicji Żywa Ziemia do rolników i konsumentów Nasz apel kierujemy do wszystkich, dla których bezpieczeństwo żywnościowe Polski jest sprawą bardzo ważną, a dążenie do niego przejawem prawdziwie patriotycznej postawy.
„Nie ma, nie ma wody na pustyni” Agroekologiczne metody gospodarowania wodą Marta Łukowska Marta Łukowska z ruchu na rzecz suwerenności żywnościowej Nyeleni Polska o agroekologicznych i permakulturowych metodach gospodarowania wodą.