Deformacje, pasożyty i dewastacja środowiska ukrytym kosztem hodowli szkockiego łososia Najnowsze śledztwo organizacji Compassion in World Farming Polska na szkockich fermach łososi ujawnia koszmarne warunki, w jakich trzymane są te ryby. Cierpią nie tylko zwierzęta, ale i środowisko.
Organizacje pozarządowe, naukowcy i politycy domagają się wstrzymania planów regulacji Odry Organizacje, ruchy ekologiczne i naukowcy oraz parlamentarzyści z całej Polski i Niemiec opublikowali wspólną deklarację sprzeciwiając się planom regulacji Odry na potrzeby rozwoju żeglugi śródlądowej.
Socjalistyczne monstrum znów zagraża Wiśle Zagrożenie dla Wisły staje się faktem – Minister Klimatu i Środowiska ogłosił zakończenie postępowania odwoławczego w sprawie decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach budowy nowej zapory na dolnej Wiśle w Siarzewie.
Glifosat w kaszy gryczanej Sonko W lutym br. Fundacja Konsumentów i Instytut Spraw Obywatelskich zaprezentowali raport dotyczący jakości kasz gryczanych dostępnych w polskich sklepach.
Stopień Włocławek źródłem zimowych powodzi w rejonie Płocka Koalicja Ratujmy Rzeki domaga się likwidacji stopnia wodnego na Wiśle we Włocławku. To jedyny sposób, aby pozbyć się zagrożenia zimowymi powodziami zatorowymi w rejonie Płocka.
Pierwsi ludzie zakażeni nowym wirusem ptasiej grypy Rosyjskie służby potwierdziły pierwsze przypadki zakażenia człowieka nowym wirusem ptasiej grypy A(H5N8). To kolejny przykład na to, jakim zagrożeniem dla zdrowia publicznego są fermy przemysłowe.
Ponad 140 naukowców wzywa do zakazu hodowli klatkowej. Polska nie wykorzysta dofinansowań z UE? Ponad 140 naukowców wzywa Komisję Europejską do zakazania hodowli klatkowej. Swoim listem wspierają oni Europejską Inicjatywę Obywatelską „Koniec Epoki Klatkowej – End the Cage Age”.
Nie dla tranzytu drogowego przez Mazury i Biebrzański Park Narodowy Kilkanaście organizacji społecznych z całej Polski złożyło oficjalną petycję o wstrzymanie trwających aktualnie prac nad planowaną drogą ekspresową S16 przez Mazury i Biebrzański Park Narodowy.
Wegeżerca czy mięsożerca? Juliusz Adel / Agnieszka Michalska Jak zrezygnować z czegoś, co przecież „ludzie jedli od zawsze”. Czy przyzwyczajenie to druga natura człowieka?