Gdy czas przestaje być pieniądzem Anna Coote / Aurélie Maréchal W świecie, w którym żyjemy to praca (lub jej brak) rządzi naszym czasem – niezależnie, czy chodzi o osoby przepracowane czy bezrobotne.
Zagrożone bezpieczeństwo żywnościowe. Co fuzja Bayer-Monsanto oznacza dla Europy? Juliette Leroux We wrześniu 2016 niemiecka grupa farmaceutyczno-chemiczna Bayer ogłosiła swój zamiar nabycia międzynarodowej korporacji Monsanto, znanej z herbicydu Roundup oraz różnych gatunków GMO.
Z naturą czy przeciw naturze? Francesco Ajena / Andrzej Nowakowski Reputacja glifosatu, systemicznego herbicydu o szerokim spektrum zastosowań, np. jako najpopularniejszy na świecie środek przeciw chwastom, używanego też jako środek osuszający, podupadła w roku 2015 po publikacji raportu Międzynarodowej Agencji Badań nad Nowotworami.
Polityka żywnościowa dla Europy Olivier DeSchutter Uwaga Brukseli ponownie ogniskuje się na Wspólnej Polityce Rolnej (WPR). Cykl przeprowadzanych obecnie reform może przynieść kolejne modyfikacje WPR na przyszłą dekadę.
Dylematy pracy cyfrowej Lisbeth BechPoulsen / Bartłomiej Kozek / Karolien Lenaerts / Lorenzo Zamponi Wzrost znaczenia tak zwanej ekonomii (współ)dzielenia sprawił, że coraz częstszym widokiem w wielu europejskich miastach są dziś rowerzyści, wiozący na swych plecach jedzenie do klientów.
Praca, elastyczność, przyszłość Bas Eickhout / Robby Vanuxem To, co dla jednej osoby jest wolnością dla innej może być brakiem bezpieczeństwa.
Walka ze zmianami klimatu to zadanie dla miast Anne Hidalgo / Edwin Lee Wkraczamy w etap bezprecedensowej globalnej współpracy miast. Pod wspólnymi sztandarami zbierają się burmistrzowie z najróżniejszych zakątków globu o zróżnicowanych poglądach
Miasto jako pole bitwy Erica Meijers / Bart Stuart Miasta od zawsze były centrami aktywności ekonomicznej. W wyniku globalizacji dochodzi jednak do fundamentalnej zmiany tego, w jaki sposób zarabia