ISSN 2657-9596

Polski wynalazek pomoże w walce z psuciem się żywności

04/04/2016

W Instytucie Chemii Przemysłowej opracowano materiał, który dodany do opakowań, działa bakteriobójczo i bakteriostatycznie, czyli uniemożliwia namnażanie się drobnoustrojów.

Materiał wykorzystuje nanocząsteczki srebra i miedzi, które przylegają do opakowania, ale nie mieszają się z żywnością. Dzięki temu można bez szkody dla produktu transportować go wiele kilometrów, na przykład na inny kontytnent. Bakteriobójczą folią są już zainteresowane liczne firmy produkujące opakowania do żywności i samą żywność.

Nanocząsteczki miedzi i srebra wykorzystuje się już na świecie, na przykład w konserwacji dzieł sztuki. Spryskuje się nimi obrazy, by zatrzymać procesy gnilne i rozwój grzybów. Po raz pierwszy jednak opracowano technologię, którą można używać w produkcji i konserwacji żywności.

Instytut Chemii Przemysłowej został założony przez Ignacego Mościckiego we Lwowie w 1922 r. Od 1926 r. jego siedziba znajduje się w Warszawie. Jego obecną dyrektorką jest dr hab. inż. Regina Jeziórska.

Dodał: Łukasz Markuszewski

Jeśli nie zaznaczono inaczej, materiał nie może być powielany bez zgody redakcji.

Discover more from Zielone Wiadomości

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading