Od „zielonej gospodarki” do „ożywienia” (cz. I) Bartłomiej Kozek Czyli ekologia polityczna czasów kryzysu
„Stworzona przez i pod wielki biznes”: TTIP pod ostrzałem w całej Europie „TTIP to bonanza dla korporacji, ale katastrofa dla całej reszty” – twierdzi organizacja War on Want.
Ekologia i ekonomia – nieszczęśliwe małżeństwo Jan Chudzyński Wizje „zielonej gospodarki” czy „zielonego wzrostu” przynoszą niezamierzone skutki, takie jak utrwalanie troski o gospodarkę i konkurencyjność jako wartości samych w sobie, wzmacnianie zjawiska utowarowienia rzeczywistości, a także pielęgnowanie konsumpcjonizmu w świecie niedostrzegającym naturalnych i społecznych granic wzrostu gospodarczego.
Amerykańskie GMO i pestycydy doprowadzą do upadku europejskiego rolnictwa? Według nowego badania, jeśli Transatlantyckie Partnerstwo Handlowo-Inwestycyjne stanie się rzeczywistością, znacznie niższe amerykańskie standardy żywności w połączeniu z dominacją rolnictwa przemysłowego, mogą spowodować całkowity „upadek” europejskiego sektora rolniczego.
Jedzenie jest modne. Rolnicy mniej Nina Bąk / Jakub Rok Książki kucharskie przybierają dziś formy modowych żurnali. Żywność jest modna, rolnicy mniej. W szale mody na organic, bio, vegan, gluten-free i fair trade, mało kto dostrzega mechanizmy działania branży spożywczej.
Biznes z ludźmi i dla ludzi Tomasz Goliński Czy możemy wyobrazić sobie firmę, w której różnice płac są niskie, uwzględnianie zdania pracowników nie jest frazesem, a szef nie
Praca w jesieni życia Rafał Bakalarczyk Stworzenie warunków dla kontynuacji aktywności zawodowej starszych pracowników to jedno z większych wyzwań, przed jakim stoimy jako starzejące się społeczeństwo.
Bańki będą pękały Philippe Lamberts Philippe Lamberts od lat działa na rzecz bardziej ludzkich, uczciwszych regulacji finansowych w Parlamencie Europejskim.
Młodzi – roszczeniowi czy porzuceni? Tomasz Goliński / Dominik Owczarek Co Polska oraz Unia Europejska robią dla młodych – szczególnie w kwestii ich dostępu do rynku pracy?