Klimat a dobra wspólne Marcin Wrzos Marcin Wrzos o zmianach klimatu, gospodarce neoliberalnej, społeczeństwie konsumpcyjnym, kurczących się dobrach wspólnych i konieczności zmiany.
Fundacja Gatesów – pomoc pod dyktando wielkiego biznesu Według najnowszego raportu Fundacja Billa i Melindy Gatesów „niebezpiecznie wypacza” kierunek programów rozwojowych.
Niemcy przeciw TTIP Piotr Trzaskowski Rdzeniem niemieckiej kampanii przeciw planowanym porozumieniom UE z Kanadą i USA jest mało znana na świecie organizacja Campact. Jak to się stało, że licząca tylko 30 pracowników organizacja zdołała uruchomić w Niemczech energię 1,5 miliona osób sprzeciwiających się TTIP i CETA?
O polskim węglu Julia Kubisa Julia Kubisa o książce „Polski węgiel” (Wydawnictwo Krytyki Politycznej, opracowanie zbiorowe)
Od „zielonej gospodarki” do „ożywienia” (cz. I) Bartłomiej Kozek Czyli ekologia polityczna czasów kryzysu
„Stworzona przez i pod wielki biznes”: TTIP pod ostrzałem w całej Europie „TTIP to bonanza dla korporacji, ale katastrofa dla całej reszty” – twierdzi organizacja War on Want.
Ekologia i ekonomia – nieszczęśliwe małżeństwo Jan Chudzyński Wizje „zielonej gospodarki” czy „zielonego wzrostu” przynoszą niezamierzone skutki, takie jak utrwalanie troski o gospodarkę i konkurencyjność jako wartości samych w sobie, wzmacnianie zjawiska utowarowienia rzeczywistości, a także pielęgnowanie konsumpcjonizmu w świecie niedostrzegającym naturalnych i społecznych granic wzrostu gospodarczego.
Amerykańskie GMO i pestycydy doprowadzą do upadku europejskiego rolnictwa? Według nowego badania, jeśli Transatlantyckie Partnerstwo Handlowo-Inwestycyjne stanie się rzeczywistością, znacznie niższe amerykańskie standardy żywności w połączeniu z dominacją rolnictwa przemysłowego, mogą spowodować całkowity „upadek” europejskiego sektora rolniczego.
Jedzenie jest modne. Rolnicy mniej Nina Bąk / Jakub Rok Książki kucharskie przybierają dziś formy modowych żurnali. Żywność jest modna, rolnicy mniej. W szale mody na organic, bio, vegan, gluten-free i fair trade, mało kto dostrzega mechanizmy działania branży spożywczej.