Forum Bezpiecznej Żywności – zaproszenie
19. listopada 2022 roku w Warszawie odbędzie się pierwsze Forum Bezpiecznej Żywności organizowane przez Green REV Institute i koalicję Future Food 4 Climate.
Koalicja Future Food4 Climate zainicjowana przez fundację Green REV Institute i zrzeszająca 65 organizacje społeczeństwa obywatelskiego z Polski i Ukrainy spotka się na ogólnopolskim wydarzeniu, które będzie w pełni poświęcone tematowi zrównoważonego systemu żywnościowego.
Pierwsza edycja „Forum Bezpiecznej Żywności” to wydarzenie w czasie, w którym pomimo licznych apelów środowiska akademickiego, aktywistycznego i społecznego, decydentki i politycy wciąż nie dostrzegają, jak bardzo potrzebna jest dzisiaj naprawa systemu żywnościowego.
Jak informują organizatorzy wydarzenie ma za zadnie pokazać determinację społeczeństwa obywatelskiego i organizacji pożytku publicznego i wspólnie dać wyraźnie do zrozumienia, że nie ma zgody polskich aktywistów i aktywistek na to, by dzisiejszy system wykorzystywania zwierząt ludzkich i pozaludzkich w celu produkcji i dystrybucji żywności nie podlegał holistycznej transformacji.
W programie sesja plenarna z udziałem dr Sylwii Spurek, posłanki do PE, byłej zastępczyni RPO, prof. Piotra Skubały, ekologa, biologa i etyka środowiskowego, prof Joanny Hańderek, filozofki i działaczki społecznej oraz Morgan Janowicz, aktywistki i członkini Zarządu Green REV Institute.
Przed nami dwa panele dot. transformacji systemu żywnościowego. W dyskusji pt. „Klimat, środowisko, ludzie i zwierzęta. Co robi nam sektor hodowlany?” weźmie udział Paulina Januszewska (dziennikarka, moderatorka), Karolina Skowron-Baka (Dyrektorka Wykonawcza Akcji Demokracji), Jarosław Urbański (ekspert, aktywista), Marzena Waligóra (Stowarzyszenie Tarnowska Rospuda), Maria Firynowicz (Stowarzyszenie Tarnowska Rospuda), Prof. Lidia Wolska (ekspertka) oraz Małgorzata Żmudka-Wyrwał z Biura Rzecznika Praw Obywatelskich. Podczas debaty pt. „Zrównoważony system żywności, czyli zacznijmy łączyć kropki” usłyszymy głosy Sylwii Kowalskiej (Foodsharing), Daniela Petryczkiewicza (bloger klimatyczny, aktywista, Stowarzyszenie Nasz Bóbr), Katarzyny Siczek (It’s Bean), Marcina Tischnera (ProVeg) oraz Marzeny Wichniarz z Rodziców dla Klimatu.
Między sesjami będzie można odwiedzać „Strefę Zielonego Aktywizmu”, w której organizacje społeczeństwa obywatelskiego, będące partnerami koalicji Future Food 4 Climate będą prezentować swoje działania dla naprawy systemu żywnościowego. W strefie Zielonego Aktywizmu spotkamy Podróże z Pazurem, Rodziców dla Klimatu, Istotę, Młodzieżowy Strajk Klimatyczny (Warszawa), Jemy z klimatem, Stowarzyszenie Nasz Bóbr, ProVeg Polska!
Zwieńczeniem konferencji będzie przemówienie Dr. Marcina Anaszewicza i Anny Spurek, czyli zarządu Green REV Institute, w którym podsumujemy nasze cele oraz plan działania na 2023 rok dla wdrożenia w życie zrównoważonego systemu żywnościowego.
Agendę wydarzenia można znaleźć na stronie Future Food 4 Climate.
Forum Bezpiecznej Żywności odbywa się pod matronatem/patronatem Krytyki Politycznej, Śląskiej Opinii, Zielonych Wiadomości oraz Ekowyborcy.
Źródło: informacja prasowa FF4C, Green Rev Institute
Jeśli nie zaznaczono inaczej, materiał nie może być powielany bez zgody redakcji.