Co proponuje nam strategia “Od pola do stołu”? Justyna Zwolińska Nowa europejska polityka Od pola do stołu – co to jest i jak Wspólna Polityka Rolna powinna się zmienić w dobie zmian klimatu, zagrożeń suszą i pandemią
Na czasy pandemii Rolnictwo Wspierane przez Społeczność W czasach COVID-19 Rolnictwo Wspierane przez Społeczność jest bezpieczną i odporną alternatywą dla rolnictwa przemysłowego – oświadczenie międzynarodowej sieci URGENCI.
Cyfryzacja – przyszłość rolnictwa? Obecne plany reformy polityki żywnościowej i rolnej, w szczególności Wspólnej Polityki Rolnej, przedstawiają cyfryzację jako uniwersalne rozwiązanie dla rolnictwa bardziej przyjaznego środowisku. Czy rzeczywiście tak jest?
Szkolenie liderów Agroekologii AgroPermaLab Joanna Perzyna Kiedy i forma nauczania, i jego treść są zupełnie odmienne od tych znanych ze szkolnych koszmarów, edukacja dostaje drugą szansę. I nazywa się Szkoleniem Liderów Agroekologii.
Nowa strategia „Od pola do stołu” Stanowisko Europejskiej Koordynacji Via Campesina ws. nowej strategii UE „Od pola do stołu”
O żywności. Czas na zmianę od pola do stołu Ewa Sufin-Jacquemart Komisja Europejska ogłosiła projekt pod nazwą Europejski Zielony Ład. Jedna z jego części dotyczy rolnictwa i żywności. To strategia „od pola do stołu”.
Poprawa dobrostanu kur niosek: ranking sieci sklepów Aktywiści Stowarzyszenia Otwarte Klatki w ramach kampanii “Jak one to znoszą?” opracowali ranking sieci sklepów, które do końca 2019 roku wydały deklarację o wycofaniu ze sprzedaży jaj z chowu klatkowego najpóźniej do 2025 roku.
Co naukowcy mówią politykom? Apel o zmiany we Wspólnej Polityce Rolnej Naukowcy wiedzą, jak sprawić, by 36% unijnego budżetu i połowa gruntów w UE przyczyniły się do przeciwdziałania zmianie klimatu i utracie bioróżnorodności.
Apel Koalicji Żywa Ziemia do rolników i konsumentów Nasz apel kierujemy do wszystkich, dla których bezpieczeństwo żywnościowe Polski jest sprawą bardzo ważną, a dążenie do niego przejawem prawdziwie patriotycznej postawy.