Nie ma Zielonego Ładu bez rolników Joanna Perzyna Według raportu IPCC europejski system żywnościowy jest odpowiedzialny za 37% emisji gazów cieplarnianych kontynentu. Dofinansowanie w ramach WPR mogłoby być szansą na transformację rolnictwa w model odpowiedzialny społecznie i środowiskowo.
Wspólna Polityka Rolna do kosza? Joanna Perzyna Europejskie organizacje obywatelskie i aktywiści klimatyczni sprzeciwiają się przyjęciu reformy w wersji, którą przegłosował Parlament Europejski w październiku 2020. Ich zdaniem jest ona sprzeczna z celami i założeniami Europejskiego Zielonego Ładu.
Wegańskie nazwy zamienników produktów mlecznych wprowadzają w błąd? Nie słabną kontrowersje wokół poprawki 171 do rozporządzenia 1308/2013, w myśl której nazwy roślinnych zamienników nabiału nie mogą odwoływać się do nazw oryginalnych.
Powiedzmy STOP nowym GMO! Apel do polskich ministrów Organizacje obywatelskie domagają się od decydentów wyrażenia sprzeciwu wobec osłabienia unijnych przepisów dotyczących GMO oraz poparcia światowego moratorium na uwalnianie
Agroekologia – droga do zrównoważonego systemu rolnego i sprawiedliwości społecznej Jan Skoczylas Agroekologia i suwerenność żywnościowa – dwie zyskujące coraz szersze poparcie, wzajemnie się uzupełniające koncepcje, które razem tworzą spójną wizję prawdziwie zrównoważonego systemu żywnościowego i sprawiedliwości społecznej.
Do waszych awokado klei się nasza krew Firmie Kakuzi zarzuca się od lat poważne łamanie praw człowieka. Dokumenty sądowe mówią o najpoważniejszych zarzutach dotyczących łamania praw człowieka: gwałtach, napaściach, a nawet nieumyślnym spowodowaniu śmierci.
Glifosat w kaszy gryczanej Sonko W lutym br. Fundacja Konsumentów i Instytut Spraw Obywatelskich zaprezentowali raport dotyczący jakości kasz gryczanych dostępnych w polskich sklepach.
Jaka będzie nasza strategia? Joanna Perzyna Polska wieś i fundusze europejskie – czy jest nowa szansa dla pokrzywdzonych gospodarstw?
Wegeżerca czy mięsożerca? Juliusz Adel / Agnieszka Michalska Jak zrezygnować z czegoś, co przecież „ludzie jedli od zawsze”. Czy przyzwyczajenie to druga natura człowieka?