Planeta pyta: jaka żywność na XXI wiek? Zapraszamy na II Forum Suwerenności Żywnościowej – święto dobrej, etycznie wytwarzanej żywności, które odbędzie się w dniach 30.01 – 2.02 2020 r. w Warszawie.
Czwarta rewolucja przemysłowa – instrukcja obsługi PazSierra Portilla Pojawienie się smartfonów, autonomicznych samochodów czy magazynowania danych w chmurze to przykłady znaczącego trendu zmieniającego współczesne społeczeństwa, nazywanego czwartą rewolucją przemysłową.
Środowisko naukowe apeluje do UE o odrzucenie umowy z Mercosur Umowa o wolnym handlu z Argentyną, Brazylią, Paragwajem i Urugwajem promuje promuje postępujące wylesianie oraz industrializację rolnictwa w Ameryce Południowej, a jednocześnie zagraża lokalnej produkcji rolnej w Europie.
Sztuczne mięso – następny krok w historii żywnościowego imperializmu Vandana Shiva Indyjska uczona i aktywistka, dr Vandana Shiva o ciemnej stronie sztucznego mięsa i roślinnych burgerów GMO.
Wielkie Brytyjskie Trzęsienie Ziemi Bartłomiej Kozek Zieloni w Wielkiej Brytanii mogą stać się częścią zmian w tamtejszym systemie politycznym o potencjalnie długofalowych skutkach.
Przyszłość sprawiedliwej i demokratycznej polityki monetarnej w Europie Romaric Godin Strefa euro działająca wedle znanych nam w roku 2019 reguł może nie wytrzymać kolejnego wstrząsu.
Tylko w 2018 r. banki pożyczyły sektorowi paliw kopalnych 654 mld USD Redakcja Od czasu podpisania Porozumienia Paryskiego, największe światowe banki przeznaczyły 1,9 biliona dolarów na inwestycje w przemysł paliw kopalnych i od 2016 r. suma ta z każdym rokiem rośnie.
Polityka społeczna i zrównoważony rozwój Bartłomiej Kozek Przejście na tory zrównoważonego rozwoju wymagać od nas będzie nowych wzorców produkcji i konsumpcji. Zmiany te siłą rzeczy będą mieć wpływ zarówno na politykę ekonomiczną, jak i społeczną.
Pakt na rzecz jakości życia – i jego krytycy Jamie Kendrick Jak może wyglądać przyszłość Europy w roku 2049? Redakcja Zielonego Magazynu Europejskiego postanowiła zgłębić ten temat.