„Warzywa zjedz, mięso zostaw” – Recenzja Juliusz Adel Zapewne nie raz słyszeliście: „Mięsko zjedz, ziemniaki zostaw”. Ta lekko zmieniona fraza posłużyła za tytuł krótkiej historii wegetarianizmu i weganizmu.
Kooperatywy spożywcze w UE. Lekcje dla Polski Bartłomiej Błesznowski / Adela Gąsiorowska / Ruta Śpiewak Zapraszamy do lektury raportu „Kooperatywy spożywcze w UE. Lekcje dla Polski” wprowadzającego w tematykę kooperatyzmu, zarówno z perspektywy historycznej, jak
Babcia mówiła: rób to, co naprawdę kochasz Ernest Kaca / Agnieszka Makowska Ernest Kaca uprawia swoje rośliny bez użycia pługa już od ponad 3 lat. Agnieszka Makowska rozmawia z nim o tej ciągłej podróży wyznaczanej własnymi doświadczeniami i dochodzeniem do wyników metodą prób i błędów.
Biogospodarka – przyszłość rolnictwa czy utopia? Robert Borek Biogospodarka jest postrzegana jako innowacyjny model gospodarki przyjaznej środowisku. Chociaż stanowi istotny filar rozwoju ekonomicznego UE, spełnianie przez biogospodarkę celów środowiskowych i społecznych pozostaje dużym wyzwaniem.
Pestycydy na talerzu to tylko wierzchołek góry lodowej. Ale jest nadzieja Ewa Sufin-Jacquemart Strategia „Od pola do stołu” budzi emocje w sektorze rolno-spożywczym. Podsyca je sektor agrochemiczny – główny beneficjent rolnictwa napędzanego chemicznie. Czy wyznaczone cele uda się wdrożyć w politykę rolną poszczególnych krajów?
Czy wegański świat jest możliwy? Paulina Kramarz Opowieści o czystym mięsie mogą uwieść. Podobnie, jak te o wegeburgerach, wege parówkach, kaszance wegańskie. Tylko czy naprawdę technologie te są prawdziwą alternatywą do przemysłowej hodowli zwierząt?
Reklamy mięsa z kieszeni podatników Jakub Kwiatkowski Spadające spożycie mięsa w UE doprowadziło unijnych urzędników do desperackich kroków: pod pretekstem wspierania rolnictwa postanowili oni finansować kampanie promujące produkty z hodowli przemysłowych.
Dieta dobra dla Planety Maria Staniszewska Półki sklepowe są pełne taniej żywności, praktycznie „na każdą kieszeń”, a nieustające promocje powodują, że w skali kraju 30% żywności marnuje się – po prostu trafia do śmietnika. Wzrosło również spożycie mięsa – obecnie to średnio 78,5 kg na osobę rocznie.
Minister Henryk Kowalczyk powinien użyć choćby Google’a Aktywiści apelują, by minister rolnictwa poparł Koniec Epoki Klatkowej. Według ostatniego badania opinii publicznej za zakazem hodowli klatkowej opowiedziało się 63% dorosłych Polaków i Polek.