Komisja Ochrony Środowiska PE za przyjęciem rozporządzenia ws. pestycydów PAN Europe Członkowie Komisji Ochrony Środowiska Naturalnego PE podtrzymali i częściowo poprawili wniosek Komisji Europejskiej dotyczący rozporządzenia ws. zrównoważonego stosowania pestycydów.
Kochamy pomidory Monika Kostera / Joanna Średnicka Prawdziwy pomidor jest dziełem niebiańskim. Po słoweńsku nazywa się paradižnik – pasująca nazwa, prawda? Dwugłos o przyrodzie i miłości Monika Kostera i Joanna Średnicka
Nadmiar zboża w Polsce pokazuje, że nasz system żywnościowy jest dysfunkcyjny Olivier DeSchutter / Clapp Jennifer Prof. Olivier De Schutter i Jennifer Clapp z IPES-Food o prawdziwych przyczynach kryzysu związanego z zalewem polskiego rynku przez ukraińskie zboże.
Polska kuchnia bezmięsna, czyli o wege-historii słów kilka Karolina Bloch / Anna Lewandowska Polska – można by pomyśleć, że to kraj schabowym i golonką płynący. Dzisiaj jednak obserwujemy rosnącą popularność restauracji wegetariańskich i wegańskich, a w pozostałych opcje wege stają się raczej zasadą niż wyjątkiem.
CPK – koszty gigantomanii. Karina Kozłowska Ktoś zdecydował, że 9 gmin przestanie istnieć. Można je przeliczyć na ludzką tragedię na budynki, czyli zagrody, chlewy, obory, domy, szopy, garaże. Wszystko, co składa się na część materialną. Można to zniszczyć, a na tym miejscu postawić drogi, parkingi, czy halę odlotów.
„Warzywa zjedz, mięso zostaw” – Recenzja Juliusz Adel Zapewne nie raz słyszeliście: „Mięsko zjedz, ziemniaki zostaw”. Ta lekko zmieniona fraza posłużyła za tytuł krótkiej historii wegetarianizmu i weganizmu.
Kooperatywy spożywcze w UE. Lekcje dla Polski Bartłomiej Błesznowski / Adela Gąsiorowska / Ruta Śpiewak Zapraszamy do lektury raportu „Kooperatywy spożywcze w UE. Lekcje dla Polski” wprowadzającego w tematykę kooperatyzmu, zarówno z perspektywy historycznej, jak
Babcia mówiła: rób to, co naprawdę kochasz Ernest Kaca / Agnieszka Makowska Ernest Kaca uprawia swoje rośliny bez użycia pługa już od ponad 3 lat. Agnieszka Makowska rozmawia z nim o tej ciągłej podróży wyznaczanej własnymi doświadczeniami i dochodzeniem do wyników metodą prób i błędów.
Biogospodarka – przyszłość rolnictwa czy utopia? Robert Borek Biogospodarka jest postrzegana jako innowacyjny model gospodarki przyjaznej środowisku. Chociaż stanowi istotny filar rozwoju ekonomicznego UE, spełnianie przez biogospodarkę celów środowiskowych i społecznych pozostaje dużym wyzwaniem.