Nowa strategia „Od pola do stołu” Stanowisko Europejskiej Koordynacji Via Campesina ws. nowej strategii UE „Od pola do stołu”
Zanim wielka fala zaleje świat Ewa Dryjańska / Lynn Sorrentino Podnoszenie się poziomu morza i coraz większa częstotliwość katastrofalnych powodzi są nieuchronne, nawet jeśli uda się zredukować do pewnego stopnia emisje gazów cieplarnianych.
„Szczepionka” na koronawirusa? Bioróżnorodność i walka ze zmianą klimatu Hanna Schudy W obliczu pandemii choroby odzwierzęcej widać, że dalsze niszczenie gatunków, wylesianie itp. to dosłownie podcinanie gałęzi, na której siedzimy.
Kryzys klimatyczny zmusza nas do pytania: czemu poświęcić nasze życie? Dahr Jamail Dahr Jamail o tym, dlaczego konieczne jest robienie wszystkiego, co tylko możemy, dla ochrony naszej planety, nawet bez gwarancji sukcesu.
Greenpeace pozywa PGE za zmiany klimatu. Koncern musi odejść od węgla do 2030 r. W środę 11 marca Greenpeace złożył pozew przeciwko PGE GiEK – firmie należącej do koncernu PGE, będącej największym emitentem gazów cieplarnianych w Polsce oraz właścicielem m.in elektrowni Bełchatów.
Skromna obfitość. Słowo o postwzroście Wojtek Mejor / Joanna Perzyna „Każdy, kto wierzy, że wzrost wykładniczy może trwać w nieskończoność na skończonej planecie, jest albo szaleńcem, albo ekonomistą”. (Kenneth Boulding)
W cieniu obór, chlewni i kurników. Hodowla zwierząt a klimat Jarosław Urbański Czy indywidualne wybory konsumenckie i inne podejścia rynkowe mogą złagodzić kryzys klimatyczny?
Bez współpracy ze społeczeństwem nie będzie zmian Ewa Jakubowska-Lorenz Rolnictwo może i powinno odegrać kluczową rolę w powstrzymaniu zmian klimatu i wymierania gatunków. Jednak, by tak się stało, musi się ono zmienić. Tego domagali się uczestnicy 10. demonstracji „Wir haben es satt” („Mamy dość”).
Nie ma społecznego poparcia dla ferm przemysłowych Jarosław Urbański Zdecydowana większość Polaków odrzuca fermy przemysłowe, dlaczego zatem powstaje ich coraz więcej?